Alles over de Atlantische steur

4923
05 jun 2007

De Atlantische steur behoort tot een van de oudste nog levende groepen van vissoorten: de Acipenseriformes (steurachtigen). Steuren zijn vooral bekend om de kaviaar; de met zout behandelde onbevruchte eitjes van het vrouwtje.

Het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de Atlantische steur besloeg bijna heel Europa en West-Azie. Nu zijn er waarschijnlijk nog maar twee restpopulaties over: de Girondepopulatie en de Rionipopulatie.

Acipenser sturio is een anadrome vissoort: de vis brengt het grootste deel van zijn leven door in zee, maar voor de voortplanting trekt hij de rivier op. De jongen leven de eerste jaren op de rivier en het estuarium en trekken na enkele jaren weer naar zee. De soort heeft een lange levensduur, de leeftijd kan oplopen tot 40-50 jaar en geslachtsrijpheid treedt pas op na ca. 10-14 jaar. De vissen zijn dan 100 tot 180 cm lang. De maximale lengte ligt rond de 3,5 m. Steuren zoeken met hun onderstandige bek op de bodem naar voedsel en eten allerlei ongewervelde dieren en soms ook kleine vissen. Lees alles over de Atlantische steur in het nieuwe Kennisdocument Atlantische steur (pdf 2.1 Mb). Kijk hier voor meer kennisdocumenten van vissen in zoet en zout water.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.