Sportvisserij en dierenwelzijn

5321
29 mei 2007

Download hier de brochure 'Verstandig Sportvissen' (PDF 1.024 kB) De maatschappelijke aandacht voor het welzijn van dieren is de afgelopen decennia sterk toegenomen.

In plaats van dieren alleen te beschouwen als waardevol voor de mens wordt aan het dier ook een eigen, intrinsieke, waarde toegekend. Met name de bewustwording van deze eigen waarde heeft tot gevolg gehad dat de samenleving kritisch is gaan kijken naar het omgaan met dieren. Een proces dat bijvoorbeeld tot uiting komt in wetgeving en beleid. Ook de sportvisserij ontkomt hier niet aan. Het verbod op het gebruik van de levende aasvis is hier een voorbeeld van, net als de discussie over wedstrijdvissen, het gebruik van leefnetten en het terugzetten van vis. Daarnaast werkt de overheid aan een specifiek welzijnsbeleid voor vissen.

Het gevolg van het bovenstaande is dat de samenleving én de politiek ook in de toekomst kritisch(er) naar de sportvisserij zullen blijven kijken. Dit hoeft geen negatieve gevolgen te hebben en kan zelfs de maatschappelijke positie van de sportvisserij versterken. Naast het voeren van een open discussie over de sportvisserij in relatie tot dierenwelzijn, dient dan wel kritisch gekeken te worden naar de gangbare sportvisserijmethoden en de meest voorkomende handelingen met vis én deze - vanuit welzijnsoogpunt - waar nodig aan te passen of alternatieven hiervoor te ontwikkelen.

Allereerst dient echter duidelijk te worden gemaakt of de gebruikswaarde (de instrumentele waarde) van de sportvisserij en het plezier dat een substantieel deel van de samenleving beleeft aan deze vorm van watergebonden recreatie opweegt tegen het ongemak dat ze daarbij voor de vis (een inbreuk op de intrinsieke waarde) veroorzaakt. Hoewel instrumentele waarde en intrinsieke waarde twee verschillende, vaak niet of nauwelijks meetbare, grootheden zijn, bestaan er methodes om ze tegen elkaar af te wegen. Toegepast op de sportvisserij kan dan worden vastgesteld dat dit een moreel aanvaardbare vrijetijdsbesteding is, vergelijkbaar met bijvoorbeeld het houden van (landbouw)huisdieren en paardensport.

'Vissen is dierenmishandeling'
Sportvissen is een activiteit met dieren. Mensen beleven daar veel plezier aan. Dit plezier weegt op tegen het korte en beperkte ongemak dat de vis tengevolge van het vissen ondervind. Sportvissers genieten niet alleen van het vangen, maar ook van de vangst. Vissen worden bewonderd, gefotografeerd en met beleid onthaakt. Wanneer een vis voor consumptie is bestemd wordt deze direct gedood. Vissen is wat dierenwelzijn betreft goed te vergelijken met het houden van (landbouw)huisdieren en bijvoorbeeld paardensport.

Foto: De jeugd vist graag!

Vissen raken door het vangen beschadigd en gaan meestal dood
Het ongemak dat een vis ondervindt door het vangen is beperkt en kortstondig. Door het gebruik van onthaakmateriaal en onthaakmatten wordt beschadiging van de vis voorkomen. Dat is ook een kwestie van eigenbelang. Sportvissers vangen bij voorkeur onbeschadigde, grote exemplaren en vissen. Vooral binnen de karpervisserij speelt dit een grote rol; de meeste karpers in Nederland worden meerdere keren gevangen en veel karpers hebben inmiddels een eigen naam!

Weerhaken zijn slecht voor vissen
Onzin! De moderne haken zijn voorzien van zeer kleine weerhaakjes. Hoe kleiner de weerhaak, des te beter de haak 'haakt'. De weerhaak heeft natuurlijk als functie dat de haak minder snel losschiet, maar een (kleine) weerhaak kan zelfs voorkomen dat de haak gaat 'snijden' en daardoor een verwonding teweegbrengt. Door goed onthaakmateriaal kan een haak met weerhaak snel en probleemloos worden verwijderd.

Een vis die een haak slikt gaat dood
Nee. Hoewel een geslikt haakje in principe meer schade kan aanrichten dan een haakje door de lip, zal wanneer de lijn direct wordt doorgeknipt weinig last van ondervinden. Onderzoek aan snoek heeft aangetoond dat snoeken die de haak hebben geslikt net zo´n grote overlevingska

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide