Vissen tegen de stroom in

6007
01 mei 2007

Hoorn - De ochtend gloort nog niet eens als Jan Last de diesel van de HN35 aan laat ploffen. Zelfs de Volendamse bouwbusjes zijn nog in diepe rust als we om kwart voor vijf met de IJsselmeerkotter de haven uitvaren.

,,We gaan vroeg. Want als het meezit en de fuiken zitten vol, dan zijn we tot laat bezig.''

Vissen op witvis. Voorn. Niet dat de gratige voorn als nieuw ontdekte vis in de sterrenrestaurants op de kaart komt. De grote exemplaren gaan naar een rokerij voor export naar Oost-Duitsland. Het kleinere spul gaat naar Artis. Om ijsberen, zeeleeuwen en pinguïns te voeren. ,,Die Artisvissen mogen niet te groot zijn, anders verslikken ze zich zeker'', zegt vader Hans lachend.

Drie Lasten op de HN35. Vader Hans van 57 en de zoons Jan (24) en Bart (18). Bart is een van de drie jongste IJsselmeervissers. Hij ziet nog toekomst in de veelgeplaagde waterplas die zo langzamerhand meer saneringen dan vissoorten telt.

De laatste aflevering in de serie 75 jaar IJsselmeer staat vandaag in het teken van de familie Last en de problemen van de vissers. U kunt het hele verhaal lezen in de bijlage Plus bij het NHD.

En hier kunt u het filmpje zien dat verslaggever Rien Floris maakte aan boord van de HN35

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.