Roofvissen - Catch & Release & Catch!

23 apr 2014

Dezelfde snoekbaars nog eens terugvangen is zeldzaam, maar niet onmogelijk. De verhalen van terugvangsten in dit artikel zijn het overtuigende bewijs. De enige voorwaarde hiervoor is dat we catch & release vissen. Zo kan de vis groter groeien, voor nageslacht zorgen en maken wij sportvissers de kans deze nog eens terug te vangen!

Over de snoek en karper zijn legio verhalen bekend van ‘gedubbelde’ vissen. Van snoekbaars veel minder, maar ze zijn er wel degelijk. Want ook snoekbaars komt op dezelfde plekken terug, zo leert de ervaring (zie kader Snoekbaars migratie onderzoek). Theoretisch zou je eerder verwachten een vis te ‘dubbelen’ op een kleiner, afgesloten watertje, maar ook op groot water blijkt het mogelijk om dezelfde vis terug te vangen. Dé voorwaarde hiervoor is natuurlijk catch & release! Het ‘dubbelen’ van een vis is hiervoor natuurlijk niet de belangrijkste reden. Dat is uiteraard om deze zogenaamde ‘kuitfabrieken’ de kans geven de populatie in stand te houden. Een mooie en bijzondere bijkomstigheid is dat je kans hebt om die ene kneiter die je visdag ooit een gouden randje gaf nog eens te vangen.

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

-> meer roofvisartikelen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.