Karpervissen - Zomersucces met de maggot rig

29 mei 2009

Karpervissen in de zomer is soms geen sinecure. Het onderwaterleven groeit en bloeit als nooit tevoren vanwege de hoge temperaturen en de karpervisser moet zien te concurreren met overvloedig aanwezig natuurlijk voedsel als watervlooien en muggenlarven. In plaats van boilies knopen we daarom maden aan de onderlijn.

In dit artikel laat Reinout Spijkerman je zien in welke omstandigheden en hoe je de Maggot Rig succesvol inzet. Hieronder legt hij aan de hand van een stappenplan uit hoe je zelf een Maggot Rig maakt.

1. De ingrediënten voor een Maggot Rig: gecoat onderlijnmateriaal, haken, rvs ringetjes, bait bands, krimpkous, wartels en natuurlijk de maggot clips!

2. Neem een stuk gecoat onderlijn met voor de zekerheid wat extra lengte: een onderlijn kun je altijd korter maken, langer wordt véééél lastiger.

3. Strip de onderlijn iets voorbij de helft. Met een nagelschaartje trek je de coating heel voorzichtig los zonder daarbij de gevlochten kern te beschadigen. Met je nagels lukt het bij de meeste onderlijnmaterialen ook prima.

4. Hier is duidelijk het verschil te zien tussen het gestripte stuk links en het gecoate stuk rechts. De overgang heeft een scharnierend effect.

5. Steek het gestripte uiteinde van de onderlijn via de binnenkant door het haakoog.

6. Schuif vervolgens het rvs ringetje – al dan niet al vast voorzien van een baitband – op het uiteinde.

7. Haal het uiteinde daarna weer terug door het haakoog, via de buitenkant van de haak.

8. Hou de inmiddels ontstane lus met twee vingers klem tegen de haakbocht en zorg daarbij dat het rvs ringetje net onder de haakbocht hangt. Wikkel vervolgens het hoofdstuk van de onderlijn 6 tot 10 keer om de haaksteel.

9. Als je dat gedaan hebt, steek je het uiteinde van de onderlijn via de binnenkant van de haak door het haakoog en trek je het geheel goed strak aan.

10. Et voilá! De basis voor de Maggot Rig is klaar.

11. Knip vervolgens voorzichtig, en zonder de lus met daaraan het rvs ringetje te verkorten, het 'dooie stukje' af tot 2 à 3 mm van het haakoog vandaan.

12. Knip dan een kort (circa 3 mm) en een langer pakweg 1.5 cm) stukje krimpkous af.

13. Schuif via het uiteinde van de onderlijn eerst het korte stukje krimpkous en daarna het langere stuk op de onderlijn. Het korte stukje dient ervoor om de lus goed strak tegen de haakbocht te houden, zodat de rig niet snel in de war raakt. Het langere stuk krimpkous wordt tot iets voorbij de bovenkant van de knoop geschoven. Dit geeft het bekende, inhakende line-aligner effect aan de onderlijn.

14. Het geheel nog even in kokend water leggen of goed stomen en de krimpkous trekt zichzelf strak om de haak. Klaar is kees!

15. De Maggot Rig is nu klaar voor gebruik.

Veel succes en mooie karpers toegewenst deze zomer!

 

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide