Karpervissen - Wintervissen, glashelder

18 jan 2010

In Hét Visblad vertelt Hans van den Brink je deze maand hoe belangrijk het is om je materiaal 's winters aan te passen aan het helderdere water. De kern van zijn verhaal is om je hoofdlijn en onderlijn zo onzichtbaar mogelijk te maken. Met een fluorocarbon hoofd- en onderlijn ben je al een heel eind op weg.

Lees hier het artikel waarin Hans je alles vertelt over het belang van een fluorocarbon hoofd- en onderlijn (stiff-rig) in helder water. Het principe achter stiffrigs is dat wanneer de karper het aas heeft opgezogen, deze dit niet heel gemakkelijk zomaar weer uit kan spugen.

Hoe je precies zo'n stiff-rig maakt, laat Hans je hieronder in stappen zien.

Neem een klosje fluorocarbon onderlijnmateriaal. In dit geval gebruikt Hans fluorocarbon onderlijnmateriaal van de firma Ultima. Dit is zeer stijf materiaal en dus uitermate geschikt voor het maken van een stiff-rig. 

Dit is alles wat je nodig hebt: een stuk fluorocarbon van ongeveer 40 - 45 cm, haak, stukje siliconenrubber, wartel, schaartje en een boilienaald.

Stap 1: Neem een stuk fluorocarbon van pakweg 45 cm. Maak aan een uiteinde een klein lusje van maximaal een centimeter groot. Schuif vervolgens het rubbertje via het andere uiteinde op de lijn naar het lusje toe.

Stap 2: Pak nu de haak en haal deze voorzichtig door het rubbertje heen. Zorg dat de haakpunt aan de kant van het lusje door het rubbertje komt. Schuif het rubbertje nu iets voorbij de haakbocht bovenaan het rechte stuk van de haaksteel.

Stap 3: Bevestig nu een boilie op de hair, zodat je de lengte van de hair precies goed kunt instellen voor het formaat aas dat je gebruikt. Haal het uiteinde van de onderlijn door de buitenkant van het haakoog en trek dit aan. Bepaal nu de juiste lengte van de hair. Omdat een stijve hair niet hetzelfde effect heeft als een soepele hair, mag de boilie maximaal één centimeter onder de haakbocht hangen.

Stap 4: Nu je de juiste lengte van de hair hebt bepaald, wikkel je het uiteinde van de onderlijn een keer of 6 rond de haaksteel, strak tegen het haakoog aan. Duw het uiteinde vervolgens via de buitenkant door het haakoog heen, zodat dit aan de binnenkant van de haak uit het haakoog komt. Trek het geheel nu stevig aan en houd daarbij totdat het geheel strak is aangetrokken twee vingers op de knoop, zodat deze (door de stijfheid) niet kan verspringen.

Stap 5: Bevestig nu een wartel aan het uiteinde van de onderlijn. Door de stijfheid van het dikke fluorocarbon, kun je hiervoor het beste een lusje maken. Zo heeft de onderlijn meer beweegruimte en krijgt de verbinding tussen wartel en onderlijn een betere 'scharnierende' werking dan wanneer je een stugge knoop legt.
De onderlijn mag in zijn geheel 10 tot 20 cm zijn, afhankelijk van je eigen voorkeuren. Natuurlijk kun je ook experimenteren met nóg kortere of langere onderlijnlengtes!

De stiff-rig is geknoopt. Om je helemaal goed geïnformeerd op pad te sturen, geeft Hans je hieronder nog een bonustip voor het vangen van winterkarper.

Naast je haakaas kun je als extraatje ook nog wat los voer presenteren. Beperk dit wel tot een hele kleine hoeveelheid, bijvoorbeeld door een PVA-zakje te vullen met wat gebroken boilies.\

-> Meer karpervissen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide