Karpervissen - Los met lusjes

24 feb 2010

Karpervissers zijn ware meesters op het gebied van het laatste stukje lijn. Dat betreft niet alleen het bedenken van oneindig veel nieuwe onderlijnvarianten, maar ook de bevestiging daarvan aan de rest van de montage.

De tonwartel is inmiddels passé en voorbijgestreefd door het lusje. Dat lijkt misschien wat ouderwets, maar Mark Noorman legt je in dit artikel uit waarom hij een fervent gebruiker van lusjes is.

Klik hier (PDF) voor het volledige artikel.

Hieronder leert Mark Noorman je in slechts enkele stappen hoe je de 8-knoop legt. Deze knoop is veel sterker dan een normale lusknoop, wel zo'n prettig idee als je straks je droomvis aan de haak slaat! Voor de duidelijkheid werkt Mark op de foto's hieronder met overdreven dik materiaal.

Neem het uiteinde van je onderlijn (of hoofdlijn indienje daar ook een degelijke lus in wilt leggen).

Leg de lijn nu dubbel, zo ontstaat in feite al een lusvorm.

Leg nu een kleiner lusje onderin de grote lus en hou deze klem tussen je duim en wijsvinger.

Trek de grote lus nu achterlangs het kleine lusje en stop de grote lus vervolgens via (vanaf jezelf gezien) de onderkant van het kleine lusje door het kleine lusje heen. Met wat fantasie verschijnt nu de vorm van een 8, waar de naam '8-knoop' uiteraard op is gebaseerd.

Trek de knoop nu - al dan niet bevochtigd met wat speeksel - langzaam maar stevig aan.

En klaar is Kees! Je hebt nu een oersterke 8-knoop gelegd. Ideaal om je onderlijn mee vast te zetten op een kwik-change wartel.

-> Meer karpervissen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide