Karpervissen - Vis veilig of vis niet

18 mrt 2010

Het voorjaar staat weer voor de deur. Van oudsher de periode dat veel karpervissers na een lange winterstop weer achter hun hengels kruipen. De in de winterperiode getroffen voorbereidingen mogen de eerste karpervangsten van het jaar weer komen.

In het artikel 'vis veilig of vis niet' (PDF) geven niet één, niet twee maar drie karpercracks hoe met de gevangen karper om te gaan in het kader van de visveiligheid.

Hieronder nog meer tips voor het veilig en verantwoord omgaan met gevangen karper. Gratis tips welteverstaan!

In het water is karper dankzij zijn zwemblaas nagenoeg gewichtsloos. Is de karper echter uit het water en in je net, op je onthaakmat of in je handen, dan is dat een ander verhaal. Zorg daarom altijd dat alle vinnen goed langs het lichaam van de karper liggen en richting de staart wijzen. Zo kunnen de vinnen nooit knakken of anderszins beschadigen. Wees hier continue alert op.

Heb je een vis geschept, leg dan eerst het landingsnet met vis erin op je (bijvoorbeeld met een emmertje waer) goed natgemaakte onthaakmat. Heb je de vis onthaakt, dan kan je vismaat of jij zelf de vis lichtjes optillen en het net eronder vandaan schuiven. Laat een karper nooit, maar dan ook nooit alleen op de onthaakmat. Drie keer spartelen en hij ligt ernaast!

Bij het gebruik van de juiste haak met de juiste onderlijn, zal de haak in 9 van de 10 gevallen netjes voor in de harde onderlip prikken. Wees geduldig bij het onthaken en ga niet als een gek lopen wrikken als de haak niet meteen los komt. Verwijder de haak altijd via dezelfde richting als hoe de haak in de lip geprikt zit.

Ga nooit met een vis in je handen aan de wandel. Transporteer de vis altijd via een onthaakmat naar de oever en haal de vis daar pas uit de onthaakmat om hem vervolgens weer vrolijk te laten zwemmen.

Het is geen absolute noodzaak, maar door de vis al wadend in het water terugzetten, kan er ook niks fout gaan met harde oeverbeschoeiing zoals paaltjes.

Als je bovenstaande vuistregels en de regels uit het artikel in acht neemt, kan er niks gebeuren en zwemt de vis geheid ongeschonden weg.

-> Meer karpervissen

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide