Witvissen - met softies op karpertjes

25 mei 2010

Op veel vijvers in Nederland worden de laatste jaren kleine karpertjes en kruiskarpers uitgezet. Dit om te kijken of deze vissen een antwoord zijn op het probleem van aalscholverpredatie en omdat ze prima sport bieden aan de vaste stok.

Remy van der Heijden is zeer bedreven in het vijvervissen op karpertjes en doet de basis van deze in Engeland al jaren mateloos populaire manier van vissen uit de doeken in dit artikel. Hieronder geeft deze jonge wedstrijdcrack nog wat extra losse tips & trucs.

Een rijk gevuld aasplateau – maïs, maden, mini-pellets, softies, deeg – maakt het mogelijk om tijdens het vissen af te wisselen van (haak)aas. Om ervoor te zorgen dat de softies, van oorsprong drijvende pellets, zinken en op een haak boven de bodem kunnen worden aangeboden, heeft Remy deze vooraf geweekt en daarna vacuüm getrokken zodat alle lucht eruit is.

Door met relatief dik elastiek van 1,6 mm een korte opslag van slechts zo'n 20 cm boven de pen te vissen, haakt de vis zichzelf als je bij een aanbeet even niet goed oplet. Daarna is het echter wel een kwestie van goed bij de les blijven, anders laten de (kruis)karpertjes je alle hoeken van het water zien.

Door je peillood op zo'n 20 cm van de haak te bevestigen, zal het gedeelte onderlijn tot aan de haak plat op de bodem komen te liggen. De vis kan het aas hierdoor zonder weerstand oppakken en zal voor fraai wegzeilende dobbers of mooie opstekers zorgen.

Zodra de eerste vluchtpoging van de karper tot staan is gebracht, begin je met het afsteken van je hengel. Zou je dit niet doen, dan blijft de vis vechten en de dril maar duren. En dat gaat weer ten koste van je vistijd en andere vissen die je nog kunt vangen.

 

Kruiskarpertjes hebben een wat robuuste bouw en zijn daardoor waarschijnlijk minder gevoelig voor aalscholverpredatie. De proeven die Sportvisserij Nederland op dit moment uitvoert moeten daar verder uitsluitsel over geven. Deze vissoort is op de vijvers waar hij is uitgezet in ieder geval al wel een aanwinst voor de sportvisser gebleken.

-> Meer witvissen

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide