Karpervissen - Slimme karper, slimmer vissen

25 mei 2010

Hoewel er in Nederland veel nagenoeg onbeviste wateren – grote rivieren en uitgestrekte plassen- en poldergebieden – zijn, bezwijken de meeste karpervissers vanwege het interessante karperbestand toch voor de verleiding van druk beviste wateren.

De details van je visserij bepalen of je hier succesvol bent. Met de trukendoos van Dennis de Wilde kun jij je voordeel doen op dat drukbeviste water bij jou in de buurt.

Voor de tien toptips voor dressuurwateren van Dennis klik je hier. Bovenop al deze handige weetjes om succesvoller te vissen, schudt hij hieronder nog enkele leuke feitjes en weetjes uit zijn mouw. Doe er je voordeel mee op jouw thuiswater!

-> Meer karpervissen

Op drukbeviste wateren heeft een voerstek opbouwen vaak weinig zin. De kans dat je plek dan al door een ander bezet is als je er wilt gaan vissen is immers levensgroot. Beter is het om gewoon ter plekke even de tijd te nemen om te observeren en aan de hand van je bevindingen voor een bepaalde plek te kiezen. Kies bij voorkeur een zone waar geen of nauwelijks anderen zitten en waar je enige activiteit hebt waargenomen (springende of rollende karper). Zie je nou helemaal niks van activiteit, dan kun je altijd nog de wind volgen of op strategische plekken met veel afwisseling proberen.

DAT DOEN WE DUS NIET TIJDENS HET VISSEN! Want hoewel het als karpervisser makkelijk is om even een dutje te doen, loop je zo vaak een hoop informatie mis. En informatie = alles! Hou dus ook tijdens het vissen het water in de gaten. Zie je ver buiten je stek alsnog vis springen, overweeg dan om daarheen te verkassen.

Een échte karpervisser blijft altijd in de buurt van zijn hengels. Want een digitale sounderbox is geen garantie dat je - als je 300 meter verderop staat te kletsen met je buurman - de run ook daadwerkelijk verzilvert. De kans dat de vis zich vast zwemt is te groot om je hengels alleen achter te laten. En aangezien je dus dichtbij je hengels blijft, is het volstrekt overbodig om je piepers keihard af te stellen. Zet ze lekker zacht zodat je de karpers en recreanten geen gehoorbeschadiging toebrengt.

 

Dat Dennis thuis niet fatsoenlijk te eten krijgt, hoeft natuurlijk nog niet te betekenen dat hij dan maar zijn eigen boilies zou moeten opeten. Alle gekheid op een stokje, kwalitatief goede boilies van hoogwaardige ingredienten worden door de karper instant sneller geaccepteerd dan 'schralere' boilies. Die laatste werken in de regel pas na enig voorvoeren. En aangezien het aan dressuurwater vaak instant vissen is en slechts enkele boilies per hengel bijvoeren, kies je dus voor boilies die een hoge instant respons opwekken. 

Eventueel kun je je boilies (of alleen je 'haakboilie') nog bijflavouren met een dip, soak, flavour of andere attractor. Doe dit in eerste instantie alleen met één hengel. Mocht het dan niet werken, dan heb je altijd nog die andere, minder meurende boilie inliggen. Werkt het daarentegen wel, dan kun je met twee hengels overstappen op gesoakte stinkboilies!Een nog altijd onderschatte factor bij precies en nauwkeurig inwerpen is zorgen dat je molenspoel goed vol is opgevuld met lijn. Dit werpt verder en nauwkeuriger! Op sommige plekken is dat crusciaal, als je bijvoorbeeld strak tegen een schoeiing aan wilt werpen of precies op dat kleine plateau van pakweg 2 bij 2 meter.

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide