Karpervissen - Op jacht naar grasmaaiers

19 jul 2010

De meeste karpervissers zien graskarper nog steeds als niet meer dan een aardige bijvangst. Daarmee doen ze deze uit Oost-Azië afkomstige herbivoor echter ernstig tekort – en zichzelf trouwens ook. De ooit in ons land uitgezette graskarpers zijn inmiddels bijna allemaal uitgegroeid tot ware reuzen die waanzinnig sterk en snel zijn. Hoog tijd dus voor een spoedcursus ‘vissen op een van de meest ondergewaardeerde sportvissen van Nederland’.

Hans van den Brink geeft je in dit artikel diverse handige tips en trucs om zelf ook zo'n Aziatische krachtpatser aan de haak te kunnen slaan. Hieronder strooit deze karpercrack nog met wat extra nuttige informatie over hoe je het vissen op graskarper het beste aan kunt pakken.

Graskarpers zijn flinke eters en snelle groeiers:  Als de vis zich in dichtbegroeid water bevindt, kan hij na zijn vijfde levensjaar ruim 10% aan lichaamsgewicht en lengte per jaar toenemen. Vanwege zijn eetlust en plantaardige dieet is de vis indertijd door de OVB uitgezet om afwateringssystemen –  met name in Overijssel en de gehele Betuwe – vrij te krijgen van snelgroeiende waterplanten. Overigens staat ook overhangende begroeiing op het menu. Een kaalgevreten oeverlijn, of soms zelfs een ingestorte walkant, duidt daarom ook op de aanwezigheid van graskarper.

Ga als je begint niet ergens zomaar plompverloren vissen. Observeer eerst goed of je wellicht graskarper ziet zwemmen of azen. Om dit laatste een handje te helpen is het aan te raden een handvol broodkorsten in het water te mikken. Grote kans dat de vis hierop reageert, zodat je daarna weet waar je moet zijn. Benader graskarpers altijd uiterst omzichtig, want het zijn hele schuwe vissen. In het artikel heb ik dit ook al aangegeven, maar ik kan het niet genoeg benadrukken. Let er dus goed op dat je zachtjes loopt, laag blijft en zo min mogelijk opvalt langs de waterkant.

De broodkorst is het aangewezen aas bij het vissen aan de oppervlakte. Knijp een pluim stevig om de haak heen en presenteer deze in de nabijheid van azende graskarper(s). Mik de broodkorst niet op de kop van de vis, maar plaats hem daar waar je de graskarper verwacht als hij eenmaal aan het azen op zoek gaat naar nog meer gemakkelijke en snelle happen. Houd je korst daarna heel erg goed in de gaten, want die is soms bijzonder rap en vrijwel geruisloos verdwenen.

Dat de graskarper geheel ten onrechte een ondergewaardeerde sportvis is, blijkt wel duidelijk uit de bovenstaande foto. Zodra ze door hebben dat er iets niet in de haak is, zullen ze je dat laten merken ook. Met hun torpedovormige lichaam en machtge staart kunnen graskarpers plotsklaps heel veel kracht en snelheid ontwikkelen. Dit geeft topsport en staat garant voor een kromme hengel. Het vergt ook enige drilkunst van de sportvisser, zeker gezien het feit dat je doorgaans in water met veel planten vist.

Graskarpers zijn prachtige, maar ook kwetsbare vissen. Na de vangst en het onthaken dus snel op de foto – zorg dat je onthaakmat, meetlint en camera bij de hand hebt – en daarna direct weer retour in hetzelfde water. Dit laatste zonodig met wat ondersteuning zodat de vis weer energiek wegzwment. Stop graskarpers tenslotte nooti in een bewaarzak, daar zijn deze vissen veel te stressgevoelig voor.

-> Meer karpervissen

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.