Karpervissen: koken met sterren

17 aug 2010

Het is dat je als hobbykok niet kan meedingen naar een felbegeerde Michelinster. Want anders had Kees Verheij er zeker al een paar ontvangen voor zijn sublieme bereiding van de tijgernoot.

Een nootje dat te midden van al het boiliegeweld geheel onterecht vaak wat ondergesneeuwd raakt. Het geelbruine nootje is namelijk een geweldig vangend aas en bovendien niet duur – in vergelijking met boilies zijn tijgernoten zelfs heel goedkoop.

Topkok Kees Verheij vertelt je in dit artikel alles over deze ‘aardamandel’. Hieronder geeft deze chef-kok/karpercrack nog wat extra tips om de tijgernoot aan de waterkant optimaal tot zijn recht te laten komen.

 

Met tijgernoten kun je ook prima penvissen. Maak vier tot zes voerplekjes die je om de beurt af vist. Zie je na een kwartier nog geen enkele actie? Verkas dan naar het volgende plekje. Als je ze allemaal hebt gehad, begin je weer op plek één. Je kunt overigens het beste een halve meter tot een meter van je voerplek af vissen. Karpers azen vrij fanatiek op de nootjes en zo bereik je dat de vis na het opnemen van het haakaas verder zwemt en je pen in beweging laat komen.

Ook als er op een water al behoorlijk met tijgernoten is gevist, kunnen de karpers dit nootje maar moeilijk weerstaan. Om de vissen nog wat sneller over de streep te trekken, kun je naast tijgernoten ook nog gekookte hennep bijvoeren. Dit is echt een geweldige combinatie! Op wat minder bevist water zijn tijgernoten trouwens ook heel goed te combineren met gekookte maïs. Doe dit alleen als er niet al teveel brasem zwemt, anders krijg je daar weer veel last van.

Je kunt de vis met tijgernoten op verschillende manieren op het verkeerde been proberen te zetten. Voer tijgernoten bijvoorbeeld eens samen in combinatie met boilies; dat is net weer even wat anders dan gebruikelijk. Een andere methode om de tijgernoten nog aantrekkelijker te maken is door gemalen noten aan je voer toe te voegen. Dit maakt het geheel nog aantrekkelijker (helaas ook voor brasem). Tenslotte werkt een fluo pop-upje boven een rij nootjes op de hair ook fantastisch. Kortom: je kunt alle kanten uit met de tijgernoot.

Ook grote vissen zijn dol op de kleine nootjes. Probeer het zelf eens met tijgernoten en ik ben ervan overtuigd dat jij hier ook mooie vissen mee zult vangen. Succes!

-> Meer karpervissen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide