Zeevissen: met én vanaf de zeepier

18 jan 2022

Fanatiek zeevisser Mark Nijman (34) kent bijna blind de weg over de noordpier van IJmuiden, een van zijn favoriete stekken aan de Noord-Hollandse kust. Op een grauwe najaarsochtend laat de geboren Heemskerker zien hoe hij hier op schar en wijting vist.

“Let’s go”, klinkt het opgetogen terwijl Mark routineus op zijn elektrische vouwfiets stapt. Rustig steppend gaat hij vooruit als we vanaf de parkeerplaats de noordpier oplopen. “Wel zo makkelijk toch? Die pakweg 1.400 meter heen en terug met materiaal is aardig wat. Helemaal als je net als ik vaak meerdere keren per week de pier op gaat.” Ook het warmtepak van Mark blijkt bepaald niet overdreven wanneer de lichte miezer onderweg aanzwelt. Koud is het niet, maar de lichte westenwind maakt het guur – en toch is het druk op de pier. “Daar vlak voor die mannen moeten we zijn”, klinkt het terwijl hij in de verte wijst. “Kort bij de kant is het daar net iets dieper. Een mooie stek voor gul.”

Lees hier het volledige artikel.

> Meer zeevissen in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide