Hét VISblad online januari (video)

08 jan 2023

Deze week verschijnt het januarinummer van Hét VISblad bij de abonnees. Uren leesplezier gegarandeerd en dat komt extra goed uit nu de vorst vorige week dan toch echt zijn intrede heeft gedaan. Tegelijkertijd biedt dit magazine ook de nodige inspiratie voor de bikkels die komende weken de kou willen trotseren. We geven je alvast een vooruitblik op deze nieuwe editie.

Maar we beginnen met de nieuwe aflevering van VISblad TV. Daarin gaan we dit keer naar Zeeland voor een potje feedervissen op het Schelde-Rijnkanaal met Ruud Deugd en Richard Langeveld. Op een ijskoude decemberdag laten de twee fanatiekelingen zien hoe zij hier te werk gaan (en dat je ook 's winters leuk witvis kunt vangen). Want hoewel je bij zo'n grote en drukbevaren 'klotsbak' anders zou vermoeden, blijkt een lichte en verfijnde aanpak hier de sleutel tot succes – zeker in de winter. 

Benieuwd vaar de bewegende beelden van dit koude feeder-avontuur? Check dan gauw de video:


Zoals te doen gebruikelijk lees je in het magazine (pag. 8 t/m 13) nog veel meer technische tips voor de visserij in deze nieuwe aflevering.

Roofvissen vanuit de kajak

En dan over naar de roofvisrubriek in het magazine. Wat Tim Molier (42) betreft is er geen avontuurlijkere manier van roofvissen dan vanuit de kajak. ‘Praktischer dan een boot en een groter bereik dan de bellyboat’. Tijdens een sessie op het Wantij nabij Dordrecht liet Tim de vele voordelen, do’s & dont’s van de viskajak zien. Je leest het allemaal op pagina's 34 t/m 39.


Tim Molier: "Vis vangen vanuit de kajak is een belevenis op zich!'

Winters voornvissen

In de winter is het credo 'juiste plek, juiste tijd' relevanter dan ooit. Want vis je nu op de juiste plek - daar waar de vis overwintert - dan kun je zelfs meer vangen dan in de warme maanden van het jaar. Bovendien zijn grote ballen lokvoer nu overbodig; regelmatig kleine beetjes losse aasdeeltjes brengen volstaat. In de witvisrubriek volgen we Christiaan Dijkstra (18) terwijl hij in het centrum van Joure laat zien hoe hij de wintervisserij op voorn precies aanpakt. Zijn tips lees je op pagina's 40 t/m 44.


Christiaan vist 's winters graag met spaghetti balletjes, zodat je niet telkens opnieuw hoeft te beazen (met koude vingers).

Evert is back!

Met drie karperboeken en spraakmakende artikelen was Evert Aalten (71) in de jaren ’90 toonaangevend in de Nederlandse karpervisserij. Zo geldt zijn term ‘afromen’ ook vandaag de dag nog als de vaktaal in de bivy. Rond de eeuwwisseling werd het echter stil rond Aalten. Twintig jaar lang raakte hij zijn hengels niet meer aan, maar in de zomer van 2021 maakte hij zijn rentree. Reden voor een waterkant-interview met Evert, goed voor 6 pagina’s gespreksstof.

"Dure boilies zeggen me niets. Vooral de rest van je aanpak moet kloppen", aldus Evert Aalten.

Gewichtige materie

Als strandvisser zal je het vast herkennen: zoveel soorten, maten en vormen qua werpgewichten, dat je er haast duizelig van zou worden. In de zeevisrubriek (pag. 46 t/m 51) scheppen we deze maand daarom orde in de chaos. We bespreken de verschillende typen werpgewichten en wanneer je nou het beste welke kunt inzetten.


Wel of geen stroming, korte of lange werpafstanden? Variabelen waarop je de vorm van je werpgewicht afstemt.

Veiligheid voor alles!

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Instructeur Bedrijfshulpverlening én fanatiek sportvisser Michiel Smeets (37) weet daar alles van. Op pagina’s 54 t/m 58 geeft hij je een aantal handige alsook noodzakelijke veiligheidstips. Enerzijds om ongelukken aan de waterkant te voorkomen. Anderzijds zodat je ook de oplossingen weet voor als het onverhoopt toch een keertje misgaat. En neem van ons aan: dat gaat - met de moderne middelen die er tegenwoordig allemaal zijn - heel wat verder dan alleen een verbanddoosje meenemen. Kortom, een must-read voor elke sportvisser!


Michiel Smeets: " Visstekken hebben meestal geen adres. Dan moet je dus op een andere manier de hulpdiensten de weg wijzen."

Nog veel meer

Uiteraard was dit nog lang niet alles. Zo vertellen we je in deze editie van Hét VISblad ook meer over de schurftvis en geven we interessante weetjes over het migratieproces van de glasaal. Ook blikken we vooruit op de 12 nieuwe afleveringen van het 29e (!) seizoen van VIS TV – dat zondag 1 januari om 9.30 uur van start gaat op RTL 7. Ook het laatste sportvisnieuws en de nieuwtjes op productgebied ontbreken uiteraard niet in dit hagelnieuwe magazine.

Word abonnee!

Nog geen abonnee van Hét VISblad? Al voor slechts € 12,95 sluit je een jaarabonnement (10 nummers) af. Zo mis je voortaan geen editie meer. Daarbij mag je bovendien kiezen uit een aantal hele mooie welkomstcadeaus óf eenmalige korting.
Klik hier om eenvoudig en online een abonnement af te sluiten.


Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.