Karpervissen: 'Made' in England

22 feb 2011

Jarenlang bestond het beeld dat karper vangen in de winter zo goed als onmogelijk was. Tegenwoordig weten we wel beter! Niettemin drijft de kou de meeste karpervissers ’s winters toch weer terug de warme huiskamer in. Ook Daniël Jawadnya was in de koude maanden een verwoed bankzitter. Daar kwam onlangs verandering in door een inspirerende ontmoeting met de Engelse ‘winterkarper- goeroe’ John O’Driscoll. Speciaal voor de lezers van Hét Visblad heeft Daniël deze Engelsman zijn belangrijkste wintertips ontfutseld.

Niet zo lang geleden leerde ik John O’Driscoll kennen op een Engelse karperbeurs. In de prille jaren zeventig begon hij al met karpervissen en gedurende zijn hele karperviscarrière is hij aan het experimenteren geweest. Een leuk weetje in dit opzicht is bijvoorbeeld dat John de uitvinder is van de boilieplank. Tijdens onze gesprekken op de beurs in Engeland, kwam ook steeds zijn liefde voor de wintervisserij naar voren. Vergeleken met de vele honderden karpers die John ‘s winters vangt, zijn mijn eigen winterse escapades van zeer bescheiden aard. Ook op bekende, lastige wateren wist John bijna het hele bestand te vangen; en dat midden in de winter! Een leuke anekdote die dit mooi illustreert was de uitnodiging die hij een keer kreeg om op een bekend Belgisch water te komen vissen. John stond erop om in de winter af te reizen, waarop hem werd verteld dat zo’n onderneming volstrekt zinloos zou zijn – vis zou hij zeker niet vangen. John ging toch en ving prompt drie vissen. Een echte winterspecialist dus! Om je wat meer te motiveren er deze winter op uit te trekken, heb ik John daarom via Skype opnieuw benaderd en gevraagd naar het geheim achter zijn uiterst succesvolle wintervisserij op karper.

Lees hier het hele artikel. (PDF)

-> Meer karperartikelen

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide