HSV Service

Hengelsportvereniging redt aanwezige vissen

5665
14 feb 2008

Het afgelopen jaar is de gemeente Zwolle gestart met bagger werkzaamheden ten behoeve van het onderhoud in het park "Het Engelse Werk" in Zwolle.

Ingmar Boersma, beheerder van de website http://www.hengelsportzwolle.nl/, beschrijft in dit artikel hoe de plaatselijke hengelsportorganisatie zich heeft ingespannen om voorafgaand aan het baggerwerk zoveel mogelijk vis te vangen en over te zetten naar een afgesloten deel van de vijver, dat al eerder was gebaggerd.

Goede visstand
In de vijver van het park zwemt veel en forse vis rond, wat mede te danken is aan het goede visstandbeheer dat hier jarenlang is gevoerd. Om te voorkomen dat deze vis beschadigd of zelfs gedood wordt tijdens het baggeren is de hulp ingeroepen van de plaatselijke hengelsportorganisatie. Met hun uitgebreide ervaring en apparatuur kunnen zij in korte tijd veel vis vangen en overzetten naar het al uitgebaggerde deel.

Visstandbeheer
Als een hengelsportvereniging het visrecht in een bepaald water van de eigenaar huurt, voelen zij zich verantwoordelijk voor de daarin aanwezige waterbewoners en voelen ze zich daarom verplicht dit water te beheren. Vereniging Regionaal Viswaterbeheer (http://www.regionaalviswaterbeheer.nl/), die opereert in de wijde omgeving van Zwolle neemt voor veel wateren dit beheer op zich. De vereniging kan beschikken over diverse grote zegens (grote netten) en elektro visapparatuur. Door middel van beide methoden kan in een water een grote hoeveelheid vis worden gevangen. Dit gebeurt in het koude seizoen regelmatig om de visstand te onderzoeken. Na de vangst en beoordeling van de gezondheid door deskundigen van de vereniging, gaan de vissen uiteraard weer terug in hetzelfde water.

Het Engelse Werk
Op een zaterdagochtend verzamelden zich een 18-tal vrijwilligers van genoemde Regionale Hengelsportvereniging in Park Het Engelse Werk. Het waterpeil was al behoorlijk teruggebracht, dus werd het een behoorlijk modderige klus om de vissen eruit te krijgen.
Door een aantal mensen werd aan de kant met een touw de elektro visboot door het nog aanwezige modderwater getrokken. Een buitenboordmotor zou immers met zoveel "dik water" niet lang gedraaid hebben. Bij de voorbereiding van de werkzaamheden is door de aannemer een dam aangebracht en de te vangen vis zou deze keer dus naar het andere, al uitgebaggerde deel, worden gebracht. Als alle baggerwerkzaamheden afgerond zijn, zal de dam weer worden weggehaald en kan de vis weer overal komen.


Een hele toestand, maar de vis werd gevangen.

Veel en grote vis
Uit het nog te baggeren vijverdeel werd door de leden van de hengelsportvereniging veel en grote vis gehaald. Om te beginnen kwamen er een paar Kleine Modderkruipers, een in ons land beschermde vissoort, boven water. Een bijzonder mooi water dus, die parkvijver in het Engelse Werk!!! Opvallend was verder de grote hoeveelheid forse paling die boven water kwam. Daarnaast troffen wij grote brasem (boven 50 cm), veel kleinere witvis zoals voorn en blei, baars, grote zeelt (boven 40 cm) en grote karper (tot 15 kilo). Ook werden er een aantal grote snoeken gered, waarbij de grootste een snoekdame was van meer dan 100 cm. Zoals gezegd werd alle vis naar het andere deel van de vijver gebracht en daar weer vrij gelaten. Helaas lukt het nooit helemaal om daadwerkelijk alle vis te verwijderen, maar het overgrote deel is verplaatst. Tijdens de werkzaamheden is alles goed verlopen en alle vissen zijn door de sportvisserij onbeschadigd en gezond verhuisd.

 
Het ploeteren met waadbroeken en schepnetten leverde onder meer grote karpers en enkele kleine modderkruipers op. (foto's: Ingmar Boersma)

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.