HSV Service

Bosgrond aan Doornweg geeft ijzeren kistje prijs

6738
25 apr 2008

ZWOLLE - Zwollenaar Jan Brand deed dinsdag een curieuze vondst met zijn metaaldetector: een ijzerenkistje met paspoort, studentenkaart en andere paperassen.

Zijn metaaldetector van 1200 euro heeft Jan Brand dubbel en dwars terugverdiend. Een greep uit wat hij de afgelopen jaren uit de veelal Zwolse grond haalde: een Romeinse speld, een religieus kruis uit 1300, handenvol middeleeuwse munten, een ijzeren Napoleon-poppetje. Mooie vondsten, maar de spannendste vondst deed hij dinsdag.

Die ochtend, in een bosje bij de Doornweg, sloeg zijn metaaldetector aan met een toon die niet meteen duidelijk was. Het apparaat leek een ijzeren object te detecteren, maar het kon ook een interessantere metaalsoort zijn. Hoewel detectorveteranen ijzer meestal laten liggen, omdat hun ervaring is dat het vrijwel altijd om rommel gaat, nam Brand het zekere voor het onzekere.

Hij ging graven en stuitte op een ijzeren kistje van ongeveer tien bij tien bij twintig centimeter. Het zat op slot, maar het was niet leeg, merkte Brand door het heen en weer te schudden. Opgewonden belde hij zijn vriendin, die er graag bij wilde zijn als hij het kistje opende. En zo zat hij een paar uur later op zijn balkonnetje in de Aa-landen, met het kistje in de ene en een schroevendraaier in de andere hand.

Krak. Het deksel ging omhoog, het kistje onthulde zijn inhoud: paperassen. Een visvergunning, een lidmaatschapskaart van de Christelijke Jeugdbond van Natuurvrienden, een studentenkaart uit Wageningen. Het minst tuttig was een kaartje van een hotel in Spanje.

Alles stond op naam van ene Dirk W. Maas. Een rijbewijs onthulde zijn geboortedatum en -plaats: 1 juni 1949 te Nijmegen.

Wat doen zulke onschuldige documenten in een kistje in een bos aan de Doornweg? Brand heeft er geen sluitende verklaring voor: "Misschien dat het bij een inbraak is buitgemaakt, maar dat de dieven er niets aan hadden en het daarom maar begraven hebben."

Hij heeft er zelf ook niets aan, maar de betreffende Dirk W. Maas wel, verwacht Brand. "Hij kan de spulletjes ophalen. Of zijn familie, natuurlijk." Dat kan door te mailen naar rocky1@home.nl. Komen daar geen reacties binnen, dan krijgt het kistje een plaats in de vitrine met curieuze vondsten. Die is in dik twintig jaar aardig gevuld geraakt, vooral met antieke munten en ringen. Als hij ook moderne munten zou bewaren zou hij wel vijf vitrines nodig hebben, zegt Brand. "Als ik in de zomer een dagje naar het strand ga vind ik al gauw honderd euro."

Bron: destentor.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide