HSV Service

Zonder haak of net reuzenkarpers vangen

9690
25 apr 2008

VAASSEN - Voor dierenvrienden was het gisteren genieten geblazen bij de Cannenburch. Volwassen mannen in lieslaarzen liepen er met enorme karpers tegen de borst gedrukt of het hun kinderen waren.

Operatie 'Red de vissen' was in volle gang om de snoeken en baarzen, zeelten en andere vissen naar de inmiddels gerenoveerde vijvers in de kasteeltuin terug te zetten. Nog net op tijd om daar te kunnen paaien en kuitschieten voordat ze in de overvolle beukenhaagvijver door zuurstofgebrek zouden sterven.

Foto Hans van de Vlekkert. Vis voor vis worden de dieren uit hun tijdelijke vijvers gehaald door leden van Hengelvereniging Vaassen en Omstreken. Ze gaan weer terug naar de herstelde en met vers sprengenwater gevulde kasteelvijvers.

Simon de Snoek keert niet terug naar de roeivijver of de pootvijver. Grimmig en met opengesperde bek laat hij zich door de bemodderde voorzitter van Hengelvereniging Vaassen en Omstreken HVO in de armen sluiten voor een kort maar innig contact. De visvrienden hebben na goed overleg besloten om Simon de Snoek te laten verhuizen naar het Apeldoorns kanaal. Voor de hongerige veelvraat zou er de komende jaren onvoldoende te halen zijn geweest in de vernieuwde vijvers en in het kanaal kan Simon jagen en roven naar hartelust.

De vrijwilligers van HVO zijn al uren in touw om honderden kilo's vis te verplaatsen van de ene naar de andere vijver. In lieslaarzen staat voorzitter Jan van Werven achterop zijn roeiboot, die hij met een roeiriem langzaam door de modder wrikt. Om hem heen krioelt het van de dikke vissenruggen in het lage water. "Is dat vissen of niet?" roept hij even later met een karper van een meter in zijn armen, terwijl het roeibootje bijna kapseist.

Net op tijd neemt hengelaar Harry Bolink de reuzenvis van hem over en loopt er door de modder mee naar de kant om hem zolang in een gereedstaande teil met water te doen. Samen met secretaris Riny Berkhoff loopt hij daarna terug naar de boot om weer een nieuwe vis met zijn armen het net in te loodsen.

Als ze de volle teil daarna tegen de modderige en steil oplopende vijveroever omhoog hebben gezeuld naar de gereedstaande container, rusten ze even uit. Dit is wel wat anders dan een middag in de schaduw van een beuk wachten op beet. "Dit is leven. Dit is vissen," roept Berkhoff terwijl hij over de rand van de container de vangst bestudeert. Het liefst vist hij op roofblei en snoekbaars aan de IJssel, maar deze visoperatie overtreft alles. Vandaag gaat het om het redden van zoveel mogelijk vissen die anders door het uitbaggeren en herinrichten van de vijvers zouden zijn omgekomen. Vanaf een uur of negen vanmorgen zijn de hengelaars bezig om de sinds december vorig jaar in de beukenhaagvijver gestationeerde vissen te vangen en terug te zetten in de inmiddels gerenoveerde poot- en groeivijver verderop in de kasteeltuin.

Bron: destentor.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.