HSV Service

Vissterfte in dorpsvijver Baarland

6487
15 mei 2008

BAARLAND - Tientallen karpers hebben in de dorpsvijver van Baarland - de vaete op z'n Zeeuws - het loodje gelegd.

Medewerkers van sociale werkvoorziening De Betho en waterschap Zeeuwse Eilanden hebben gisteren de dode vissen uit de vaete verwijderd en afgevoerd. Ook is er vers water in gepompt.

Kees de Broekert, die al ruim veertig jaar bij de vijver woont, heeft de gemeente Borsele gealarmeerd. "Ik heb dit nog niet eerder meegemaakt", vertelt hij. "Ze hadden veel eerder iets aan de vijver moeten doen. Die is veel te ondiep en moet je eens kijken hoeveel aangroeisel erin drijft. Pas dit najaar wordt er iets aan gedaan, is mij verteld."

"Dat was zo", aldus voorlichter Philip de Vree van Borsele, "maar het waterschap gaat het baggerplan nu eerder uitvoeren." Dat zal na 15 juli zijn. Ter bescherming van onder meer broedende vogels mag het werk volgens de Flora- en Faunawet niet eerder beginnen. De vissterfte is volgens De Vree niet alleen veroorzaakt doordat de vaete (te) ondiep is, waardoor de watertemperatuur snel kan oplopen bij warm weer en zuurstofgebrek ontstaat. "Iemand heeft zijn aquarium erin leeggegooid met planten die erg snel groeien en de vijver overwoekeren."

Bron: pzc.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide