HSV Service

Palingvisser wil subsidie vangen

3554
17 mei 2008

volendam - De Volendamse 'aalbak' die de IJsselmeervisserij moet redden, wordt dit jaar nog amper gebruikt voor palingvisserij.

Het wachten is op de subsidie voor deze 'innovatie in de visketen'. De vissersbond vreest dat er dit seizoen weer veel bijvangst sneuvelt.

De uitvinding van de gebroeders Schilder van de VD64 zorgt er voor dat de vis nog in het water automatisch wordt gesorteerd. In deze automatische sorteerbak zwemt de gevangen paling tegen de stroom in naar het donker. De bijvangst (29 kilo op één kilo paling) zwemt weer met de stroom mee overboord.

De vinding was voor visserijminister Verburg reden om het aangekondigde schietfuikenverbod op het IJsselmeer in te trekken. De gebroeders Schilder werden met hun noviteit genomineerd voor de duurzaamheidsprijs, maar daar visten ze achter het net.

Ook al lijkt de aalbak 'het ei van Columbus', de vissers mogen de vinding in het deze maand begonnen palingseizoen nog niet gebruiken. ,,We moeten wachten tot de subsidie is toegekend. Als je nu met zo'n bak gaat vissen, zegt het ministerie dat subsidie niet meer nodig is omdat je de bak al hebt gebouwd. Dan loop je die subsidie mis'', zegt Derk Jan Berends van de Vissersbond.

De Vissersbond heeft subsidie aangevraagd voor installatie van twaalf sorteerbakken op evenveel schepen. Per schip zou 10.000 euro moeten worden geïnvesteerd. ,,Dat is geen vermogen, maar het gaat in de IJsselmeervisserij zo slecht dat ze die subsidie echt nodig hebben. Het is een kleine investering met groot succes voor de visstand in het IJsselmeer.''

Dat beseft het ministerie ook. Een woordvoerder laat weten dat er 'in juni' een besluit wordt genomen over de subsidie. Deze ligt nog ter beoordeling bij onder meer het visserij-innovatieplatform.

Bron: noordhollandsdagblad.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide