HSV Service

Onderzoek naar karpersterfte stadsgrachten

7316
12 jun 2008

CULEMBORG - Ruim 150 karpers in de stadsgrachten van Culemborg zijn de afgelopen week bezweken aan een dodelijk virus.

De gemeente weet nog niet wat de precieze oorzaak is van de massale karpersterfte. Vermoedelijk is dat een besmettelijk karpervirus. Dat gedijt goed bij een bepaald zuurstofgehalte van het water en de wisselende temperaturen van de afgelopen weken. Ook stress door verplaatsing of overbezetting kan helpen de dieren ziek te maken.

Volgens Theo Sielhorst, van de gelijknamige hengelsportwinkel in Culemborg, heeft het voornamelijk met de temperatuur te maken. ,,Ze noemen het ook wel het voorjaarsvirus. Een soort voorjaarsgriep voor karpers. Ik schat dat een groot deel van de beestjes eraan overlijdt, tot zelfs negentig procent.’’

De gemeente zoekt samen met Waterschap Rivierenland, dat verantwoordelijk is voor het water in de Culemborgse grachten, naar oplossingen voor de plotselinge karpersterfte. Ze zijn samen met Sportvisserij Nederland een onderzoek begonnen.

Om verspreiding en verdere besmetting te voorkomen, worden de dode vissen elke ochtend uit de grachten verwijderd.

Bron: ad.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.