HSV Service

Blauwalg bederft waterpret

6462
03 jul 2008

Bron: tctubantia.nl BORNE - Een enkele keer wordt er door mens en dier in gezwommen of bungelen benen vanaf de oever in het water. Vissers gooien er vaak een hengeltje uit. Wie dat nu doet in de vijver aan de Bekenhorst loopt kans ziek te worden.

Foto: Carlo ter Ellen

Er zit blauwalg in, reden voor het Waterschap Regge en Dinkel om waarschuwingsborden rond de waterplas te plaatsen.Blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken, zoals maag- en darmklachten, hoofdpijn, jeuk en oorpijn. Ze kunnen niet worden bestreden maar moeten vanzelf verdwijnen. Dit proces wordt versneld als de watertemperatuur weer terugloopt en er door regen weer doorstroming in de vijvers komt.

Blauwalgen behoren tot de oudste organismen op aarde. Zij komen overal ter wereld voor. Zowel in zoet als zout water. Het zijn eencellige organismen die leven van zonlicht. Ze kunnen zich ontwikkelen in stilstaand, ondiep water dat door de zon wordt opgewarmd. De algen zijn herkenbaar aan een drijflaag op het water, die blauw, wit, groen of geel kan zijn. De laag bestaat uit kapotte algen. Hieruit komen giftige stoffen vrij. Blauwalgen groeien optimaal bij een temperatuur tussen de 20 en 30°C. Sommige blauwalgen zijn in staat schadelijke gifstoffen te produceren. Bij gezondheidsklachten moet arts of de GGD geraadpleegd worden.

Bron: tctubantia.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.