Bron: blikopnieuws.nl. Schouwen-Duiveland - De aalgoten van het waterschap hebben goed gewerkt het afgelopen seizoen. In de periode maart – juli telden medewerkers dagelijks de glasaaltjes die via de aalgoot de polder in kwamen.
Vooral op Schouwen-Duiveland was het succesvol: bij gemaal Prommelsluis zijn dit seizoen 6897 glasalen geteld; bij gemaal Duiveland waren dit er zelfs 8335.
Er zijn dit jaar vier aalgoten (twee in Schouwen-Duiveland en twee op Zuid-Beveland) in werking geweest die in totaal 15.461 glasaaltjes over de dijk heen hebben geholpen. Sinds 2002 zijn er niet meer zulke grote aantallen glasaal naar binnen gekomen. Dit is vooral te danken aan de inspanningen van de medewerkers om dagelijks actief te zijn en knelpunten zo snel mogelijk op te lossen.
Er is een sterk verschil waar te nemen tussen de aalgoten. Die op Schouwen-Duiveland hebben een zeer grote ‘vangst’ binnen gehaald, terwijl de vangst bij Kattendijke en Borssele zeer be-perkt was. De aalgoot bij gemaal Dekker op Kattendijke heeft een technisch probleem. De waar-schijnlijke reden bij gemaal Borssele is het beperkte aanbod van glasaal.
Paling hoort thuis in het Zeeuwse water. Volwassen paling trekt in het najaar weg en paait in de Sargassozee. De jonge glasaal zwemt de oceaan over, op zoek naar de binnenwateren. Glasaal vond vroeger zijn weg door sluizen, maar wordt nu door gemalen tegengehouden. Door de aal-goot kan glasaal de dijk passeren. De jonge aal wordt aangetrokken door een zoete lokstroom, klimt door een goot naar de kruin en kan zo zijn weg naar de polder vinden.
Bron: blikopnieuws.nl