HSV Service

Rond Schokland is kleine modderkruiper niets bijzonders

6257
19 aug 2008

Bron: destentor.nl. SCHOKLAND - Altijd spannend wat er onder de waterlijn zit en zeker op de waterbodem.

Langzaam maar zeker brengen RAVON en Landschapsbeheer Flevoland, bijgestaan door tientallen vrijwilligers, de vissen in Flevoland in kaart.

Zaterdag was het water op en rond Schokland aan de beurt. Gewapend met schepnetten en gekleed in waadpakken trekken twintig vrijwilligers door de wateren rond Schokland. Er zijn sloten, plassen en het vernattingsgebied dat moet voorkomen dat Schokland verder zakt.Het te doen om vis die je niet aan de hengel krijgt.

Jöran Jansen van de RAVON, de stichting voor Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland, is als kenner van de partij. Hij weet wat de vrijwilligers in hun schepnetten vinden en vervolgens in emmertjes legen. Veel kreeftjes, voorntjes, zeelt en modderkruipers.

De kleine modderkruiper is een beschermde soort. Maar echt zeldzaam is hij rond Schokland allerminst. Tientallen modderkruipertjes treffen de vrijwilligers in hun netten. "Het is een beschermde soort, maar op veel plekken komt de soort vrij algemeen voor", vertelt Jansen. Hij is enthousiaster over de rugstreeppad, die ook rond Schokland is aangetroffen en waarvan er zaterdag ook een wordt aangetroffen. "Al die plassen hier maken het gebied heel geschikt voor de rugstreeppad. Heel bijzonder." Of de grote modderkruiper, zwaarder beschermd dan de kleine. "Dat zou spectaculair zijn als we die aantreffen. Als we die vinden trakteert ik op taart."

Het is wel leuk wat de vrijwilligers in het water aantreffen. De gevlekte Amerikaanse rivierkreeft bijvoorbeeld. Een exoot. Jansen: "Er zijn inmiddels zeven soorten exotische kreeften in Nederland. Hoe die hier komen? Met ballastwater van een schip bijvoorbeeld. Of ze zijn door een restauranthouder in het water gegooid."

Het is maar goed dat er een echte kenner aanwezig is. "Die kleine visjes, het is zo moeilijk om te bepalen welke soort het is", zegt Piet van der Laan uit Dronten. Hij is vaste vrijwilliger en was onder andere ook van de partij bij het vissen in Zeewolde, het Harderbos en Natuurpark Lelystad. "Het is altijd afwachten wat je aantreft. Maar hier vinden we best wel bijzondere soorten."

Het gaat er ook om in welke mate allerlei kleine visjes zijn geïntroduceerd in de polder. Zijn de eitjes blijven hangen aan de poten van eenden? Zijn ze gekomen via de waterinlaten in de Noordoostpolder of heeft de mens ze een handje geholpen? "Zo proberen we steeds een bepaald gebied in kaart te brengen", vertelt Jan Nagel van Landschapsbeheer Flevoland. De resultaten komen op de digitale visatlas www.visseninflevoland.nl te staan. De aanwezigheid van soorten zegt veel over de waterkwaliteit. Aan het eind van de dag maakt Nagel de balans op: kroeskarper, kleine modderkruiper, blankvoorn, rietvoorn, baars, pos, zeelt, kolblei en tiendoornig stekelbaarsje. "Een beetje algemene soorten", concludeert Nagel. "Maar zo'n kleine modderkruiper, dat we die bijna overal hebben aangetroffen, dat is een goed teken."

Bron: destentor.nl.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.