HSV Service

Nederlands eerste vislyceum in Delft?

3240
03 okt 2008

In de Scandinavische landen hebben ze al jarenlang een opleiding op sportvisserijgebied, maar dat is in Nederland toekomstmuziek. Op het Christelijk Lyceum Delft gaat het er na de inspanning van Sportvisserijbelangen Delfland echter wel op lijken: klas één tot en met drie vist!

In het afgelopen jaar heeft de Sportvisserijbelangen Delfland (SVBD) met ruim 150 kinderen, verdeeld over zes groepen aan de waterkant gezeten en vis gevangen. Vorig jaar is begonnen met de eerste klassen van het lyceum (afdeling Hof van Delft) een gratis visclinic aan te bieden, en dit jaar zijn de tweede klassen daaraan toegevoegd. Tijdens de visclinic in het eerste jaar krijgen de kinderen biologieles rond het thema ‘het huis van de vis’ en vervolgens een les vistechniek met natuurlijk het vissen in de praktijk. In het tweede leerjaar wordt in het kort de theorie van vorig jaar herhaald en wat meer aandacht gegeven aan de vistechniek en het weidelijk vissen.

De vislessen worden begeleid door de jeugdbegeleiders van de hengelsportvereniging. Zij hebben zes ochtenden de tijd genomen om de kinderen te helpen met maden aanzetten, onthaken, tuigjes uit de knoop halen enzovoorts. Al het hengelmateriaal werd door de vereniging verzorgd en er werd leuk vis gevangen, zelfs door docenten en kinderen die nooit hebben gevist. Voor de prijswinnaars waren drie schitterende bekers beschikbaar.

Na de zomervakantie kregen de leerlingen van de derde klas het “Visproject” aangeboden. De SVBD was weer van de partij voor een visclinic met meer diepgang, zowel voor het zoete water als voor het zoute water. Zo is er een opgaande leerlijn getrokken van klas één naar drie. Voor de hengelsportvereniging is het echter nog niet genoeg, zij willen meer kinderen aan de waterkant! Kansen liggen in het betrekken van kinderen in de hengelsport door middel van maatschappelijke stages of zogenaamde grote praktische opdrachten. Voor dit laatste besteden de leerlingen 20 uur aan het opzetten van een jeugdwedstrijd of het meedraaien in een jeugdviscursus.

De SVBD roept vrijwilligers in de omgeving van Delft op om mee te helpen bij een wedstrijd, kinderen een tuigje te leren maken of een ochtend met ze te vissen. Interesse? Neem dan contact op met Dirk-Johan Wilhelm via het e-mailadres jeugdzaken@svbdelfland.nl.


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide