HSV Service

Kroos weg uit grachten Doesburg

5768
03 okt 2008

Bron: gelderlander.nl. DOESBURG - Waterschap Rijn en IJssel gaat in Doesburg het gevecht aan met het kroos in de grachten. Het schap probeert deze maand in een proef de waterplanten weg te laten drijven uit het grachtensysteem, naar de IJssel.

In Doesburg wordt veel geklaagd over het kroos in de grachten. "Op sommige plekken lijkt het wel een biljartlaken, daar zie je alleen nog maar een groen oppervlak", zegt Twan Rosmalen van het Waterschap.

Het kroos is slecht voor het water omdat het nauwelijks zuurstof en licht doorlaat. "Daar lijdt het bodemleven onder en het verstikt andere planten. En door het gebrek aan zuurstof ontstaat ook vissterfte", zegt Rosmalen.

Kroos gedijt vooral goed in voedselrijk en stilstaand water. Als dan de temperatuur wat oploopt groeit het plantje explosief.

Om het probleem structureel aan te pakken is het Waterschap al druk doende zoveel mogelijk voedselbronnen weg te halen. Dat is onder meer gebeurd door de grachten te baggeren, waardoor bijvoorbeeld bladresten van de bodem zijn weggehaald.

Daarnaast stelt het waterschap samen met de gemeente een plan op om de riooloverstorten te saneren. Uit die overstorten stroomt bij hevige regenval (zeer voedselrijk) rioolwater in het grachtenstelsel.

Probleem in Doesburg voor een snelle aanpak is echter dat alle duikers (verbindingen tussen de grachten) onder de waterspiegel liggen. Omdat het kroos op de oppervlakte drijft, stroomt het niet mee met het water.

Bron: gelderlander.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide