HSV Service

Boetes voor kapotte nesten en dode vis

5666
07 okt 2008

Bron: bndestem.nl. BREDA - De economisch politierechter heeft de gemeente Roosendaal twee boetes opgelegd.

Eén van duizend euro voor het vernielen en verstoren van een of meer nesten van broedende waterhoentjes in de Dijkwetering en een van 2500 euro voor het lozen van rioolwater in de Watermolenbeek.

Het laatste incident speelde zich af tijdens de werkzaamheden rond het meanderend maken van de beek. Uit een onderzoek naar opvallende vissterfte vorig jaar juni, bleek dat bij het verplaatsen van de riolering een rioolput was verwijderd die niet op de tekeningen stond en als een loze put werd beschouwd. "Gewoon een foutieve inschatting van de mensen in het veld. Een onvolkomenheid, geen opzet", aldus de vertegenwoordiger van de gemeente. Zowel officier van justitie I. Koopmans als rechter D. van Kralingen stellen dat de gemeente een riooldeskundige had moeten raadplegen.

Het vernielen cq. verplaatsen van de nesten speelde zich vorig voorjaar af tijdens baggerwerkzaamheden in de Dijkwetering. Er heerst weliswaar geen wettelijk verbod op baggeren in de broedtijd, "maar het is een ondertussen aanvaard principe dat je dan niet baggert. Het is een gentlemen's agreement dat je beschermde dieren niet verontrust", aldus de officier.

De gemeente stelt dat er afdoende voorzorgsmaatregelen waren genomen en dat het een kraanmachinist was die twee nesten met eieren en jonkies heeft verplaatst. Mr. Koopmans: "De schade kan dan achteraf gezien wel reuze meevallen, je kunt je als gemeente niet altijd verschuilen achter degene die je inhuurt. En gelukkig betrof het een minder kwetsbare vogelsoort."

Bron: bndestem.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide