HSV Service

Weinig lol voor jonge hengelaars

7357
24 nov 2008

Bron: pzc.nl. TERNEUZEN - De jeugdvisvijver Ons Putje bij het Texaco-benzinestation in Terneuzen voldoet niet aan het gestelde doel.

Voor jonge vissertjes valt er maar weinig lol aan te beleven, zo blijkt uit het rapport Visserijkundig Onderzoek van Sportvisserij Nederland (SVN).

Het visbestand is zeer eenduidig en de vis klein van formaat, is de conclusie. Hengelsportvereniging ONI liet het onderzoek in december vorig jaar uitvoeren. Als knelpunten worden genoemd het gebrek aan onderwaterstructuren en de afwezigheid van een natuurlijke land-waterovergang. Hierdoor zijn er nauwelijks paai- en opgroeimogelijkheden en is er een gebrek aan schuilplaatsen voor kleine vis. De aalscholver heeft daarmee vrij baan om de vijver leeg te vissen. Verder ontbreekt er ook een duidelijke visie op het visstandbeheer van de wateren in Terneuzen.

ONI hoopt snel toestemming te krijgen van de gemeente Terneuzen om plantenbakken met waterplanten in de hoeken van de vijver te plaatsen. "Daarin kunnen vissen schuil- en paaimogelijkheden vinden en het draagt ook bij aan een hoger zuurstofgehalte", stelt ONI-voorzitter Ben van den Bos. Ook is de visclub in overleg voor de aanleg van natuurvriendelijke oevers. In 2009 wordt er bovendien voor heel Zeeuws-Vlaanderen een VisstandBeheer Commissie (VBC) opgericht, waarbij er voor alle wateren een visstandbeheerplan komt.

Tijdens de bemonstering van Ons Putje zijn negen vissoorten gevangen. In totaal ging het om 822 exemplaren. De vangst bestond voornamelijk uit baars (253), giebel (203) en ruisvoorn (181).

Opmerkelijk is dat de baarspopulatie vooral bestaat uit exemplaren van één groeiseizoen. Volgens SVN sterft een groot deel door predatie (aalscholvers en roofvis) en voedselgebrek. Tijdens het visserijkundig onderzoek werden alle gevangen brasems, giebels en karpers naar het Kanaal van Gent naar Terneuzen afgevoerd op aangeven van ONI.

Met die maatregel hoopte de visclub andere soorten groeikansen te bieden. SVN noemt het nut van deze ingreep twijfelachtig. "Door de inrichting van de vijver en het nog aanwezige hoge visbestand, zal deze uitdunning vermoedelijk weinig effect hebben."

Bron: pzc.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide