HSV Service

Weg met de vaarbelasting: Nee tegen botentaks!

7528
19 jan 2009

Bron: telegraaf.nl. AMSTERDAM - Het kabinet dreigt op advies van de commissie-Gabor een vaarbelasting in te voeren voor honderdduizenden eigenaren van pleziervaartuigen.

Naast alle milieu- en andere heffingen, toeristenbelasting en alle andere belastingen die Nederlanders al betalen, zou de opbrengst worden gebruikt via het zogeheten Blauwfonds voor het onderhoud van de vaarwegen.

Het plan is om een heffing in te voeren van 8 euro per vierkante meter schip. Niet-gemotoriseerde vaartuigen kleiner dan tien vierkante meter zullen niet worden aangeslagen. Voor de eigenaar van een sloepje van een meter of zes betekent dit al snel ruim 100 euro meer aan jaarlijkse vaarkosten. Bezitters van grotere zeil- en motorschepen zullen een veelvoud hiervan kwijt zijn. Tol-, brug- en sluisgelden zouden worden afgeschaft.

Voor de wijze van inning van de heffing bestaan meerdere opties. Via een persoonlijke Vaarpas voor elke bootbezitter, een vaarsticker die op de boot geplakt dient te worden of een vaartuigkenteken op persoon en boot. De laatste optie kan ook worden gebruikt bij snelheidscontroles, criminaliteitsbestrijding, belastingontduiking en fraude.

Vorige week vroegen wij lezers om te reageren op het voorstel van Tweede Kamerlid Roefs (PvdA) om alle pleziervaartuigen te voorzien van een registratie. Een stormvloed aan reacties was het gevolg. Veel bootbezitters spraken hun vrees al uit dat registratie de voorbode zou zijn van de invoering van vaarbelasting. Enkele reacties vindt u al op deze pagina.

Bron: telegraaf.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.