HSV Service

Palingherstel duurt ten minste zestig jaar

12263
25 mrt 2009

Het herstel van de paling duurt ten minste zestig tot tachtig jaar. Als het daar tenminste van komt. Dat zegt palingdeskundige Willem Dekker van onderzoeksinstituut Wageningen Imares.

Dekker, de eerste deskundige die de politiek heeft gewaarschuwd dat het helemaal fout gaat met de paling, wil geen oordeel geven over het besluit van een Kamermeerderheid om de vissers 157 ton schieraal uit te laten zetten. Als wetenschapper is hij vooral geïnteresseerd in de vraag: hoe krijgen we de paling terug in hoeveelheden die visserij mogelijk maakt? Daarover heeft hij minister Verburg en Tweede Kamer ook geadviseerd.

Ook Brussel maakt zich daar zorgen over. Norm voor het aalherstelplan dat Europese landen moeten indienen bij de Europese commissie is de hoeveelheid schieraal die de binnenwateren kan verlaten om in zee voor nageslacht te zorgen. Dekker berekende in opdracht van het ministerie van LNV dat dat uiteindelijk voor Nederland zou betekenen dat om en nabij zesduizend ton schieraal het land moet kunnen verlaten. „Dat is aanzienlijk meer dan de nu afgesproken 157 ton.” Maar, voegt Dekker er direct aan toe, zesduizend ton hebben we niet meer in de binnenwateren. Daarom zijn aanvullende maatregelen nodig, vindt de visdeskundige. Dekker: „We zitten in een neerwaartse spiraal. Al sinds de jaren tachtig neemt de hoeveelheid glasaal - jonge paling, red. - jaarlijks met vijftien procent af en waar dat naar toe leidt, laat zich voorspellen. Handelen volgens het voorzorgsbeginsel is dus geboden, ook omdat we eigenlijk nog relatief weinig afweten van deze vis.”

De Kamer heeft het evenwel niet aangedurfd om te kiezen voor wat Dekker en anderen palingdeskundigen verreweg de meest effectieve maatregel vinden om de palingstand op peil te houden: vermindering van de sterfte door de visserij. De visserij stilleggen dus, zoals Verburg voor de maand voor de maand oktober tevergeefs heeft voorgesteld? Dekker: „Stilleggen of beperken via quotering.”

Want veel andere opties zijn er niet, legt Dekker uit. „We zijn al vijftig jaar bezig gemalen aan te passen om vissen doorgang te kunnen bieden, de vervuiling van de wateren pakken we al sinds 1970 aan. Dat kost ongelooflijk veel geld en tijd. En je ziet waar het toe heeft geleid.”

„Als alle Europese lidstaten de visserij compleet sluiten, duurt het waarschijnlijk zestig tot 200 jaar voordat de palingstand in Europa is hersteld, hebben we eens berekend.”, zegt Dekker. „Dus houd er maar rekening mee dat het herstel in ons land tenminste zestig tot tachtig jaar duurt.” Gaat de paling nu de steur en zalm achterna, vissen die ooit volop werden bevist maar tegenwoordig niet meer voorkomen in onze wateren? Dekker: „Er zijn meer palingen in het land dan mensen. Dat geldt voor heel Westeuropa. Maar je hebt ook heel veel paling nodig om rendabel te kunnen vissen. Misschien dat ik zelf het uitstreven niet zal meemaken. Maar wel de situatie dat de paling als zeldzaamheid wordt opgevist.”

-> Meer over de aalproblematiek

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.