HSV Service

Aalbeheerplan: verzoek tot afwijzing

9476
24 apr 2009

Een brede coalitie van natuur- en hengelsportorganisaties, waaronder het Wereld Natuur Fonds, Greenpeace, Sportvisserij Nederland en stichting de Noordzee, vraagt de Europese Commissaris Joe Borg om het Nederlandse Aalbeheerplan af te wijzen. Dit plan moet bijdragen aan de bescherming van de met uitsterven bedreigde aal.

Voorgenoemde coalitie is echter van mening dat het Nederlandse Aalbeheerplan, waarvoor een breed maatschappelijk draagvlak volledig ontbreekt, volstrekt onvoldoende is en nauwelijks bijdraagt aan het herstel van de aal.

In het Nederlandse plan zijn geen vangstbeperkende maatregelen opgenomen, maar staat onder meer dat er 157 ton schieraal uitgezet moet worden. Hiervoor ontbreekt echter iedere wetenschappelijke onderbouwing en het voldoet bij lange na niet aan de eisen die Brussel stelt.

Terwijl diverse wetenschappelijke adviezen aangeven dat op basis van de huidige glasaalintrek bij de Nederlandse kust (nog maar 1% ten opzichte van 20 jaar geleden) geen verantwoordelijke visserij op aal meer mogelijk is, kan de beroepsvisserij binnen het ingediende plan ongelimiteerd doorvissen op rode aal en uittrekkende schieraal.

Op basis van deze feiten vragen Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland, het WNF, stichting De Noordzee, Greenpeace en Water Natuurlijk aan Borg het Nederlandse plan af te wijzen.

De Europese Commissie bepaalt op 1 juli of de Aalbeheerplannen van de afzonderlijke lidstaten aan de gestelde eisen voldoen.

-> Klik hier voor de brief aan Brussel (Engels, PDF)
-> klik hier voor meer informatie over de aalproblematiek
-> Alles over de aal

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.