HSV Service

Baggerstort Gooimeer: opnieuw forse kritiek

5843
21 sep 2009

Bron: echo.nl. DEN HAAG - De provincie Noord-Holland heeft onvoldoende onderzoek gedaan naar de gevolgen van het storten van bagger in het Gooimeer voor de natuur. Adviseurs van de Raad van State constateren dat na een onderzoek.

Het nieuws werd vorige week bekend gemaakt tijdens een zitting bij de Raad in Den Haag.

Daar eisten het Antislib Platform Gooimeer en de Federatie van Hengelsportverenigingen vernietiging van de vergunningen van de Natuurbeschermingswet die de provincie verleende aan Waternet en het Ontwikkelingsbedrijf van Amsterdam. De bagger is onder meer afkomstig van IJburg, waar een haventje is gegraven. Waternet kreeg een vergunning voor de stort van bagger in het meer binnen de gemeentegrenzen van Huizen. Het Ontwikkelingsbedrijf mag bagger storten binnen de gemeentegrenzen van Naarden.

De Raad van State gaf eerder dit jaar voorlopig toestemming voor dit laatste project. Maar dat bleek voorbarig te zijn. De betrokken overheden en de Raad van State hadden zitten slapen. Ze waren vergeten de gemeente Naarden in de zaak te betrekken. Vrij vlot na aanvang van het werk legde Naarden de baggerstort stil vanwege strijd met het bestemmingsplan.

Rem

Ook de gemeente Huizen ziet niets in de baggerstort, die landelijk omstreden is. Minister Cramer van VROM heeft daarom al besloten om de voet op de rem te zetten. Het zogeheten Besluit Bodemkwaliteit zou onvoldoende bescherming bieden tegen de vervuiling van grondwater door de stort van vervuild slib.

De provincie Noord-Holland meent echter dat deze regeling voor het Gooimeer wel voldoende bescherming biedt. Onderzoek toont volgens de provincie ook aan dat de baggerstort het zwaar beschermde Gooimeer niet aantast.

Blind

Of de Raad van State die mening deelt, is zeer de vraag. Meestal vaart de Raad blind op het advies van zijn eigen deskundigen. En dat advies is dus niet mals. Ook het Antislib Platform en de Federatie hebben deskundigen ingeschakeld. En die komen net als de raadsadviseurs tot de conclusie dat het natuurmonument wel degelijk kan worden aangetast. Naast de al hoge hoeveelheid fosfaat in het meer, zorgt het slib nog eens voor extra fosfaten. En die hebben een zeer negatieve invloed op het dierlijke leven.

De provincie pleitte bij de Raad van State voor het buiten behandeling laten van de bezwaren tegen de stort op het grondgebied van Naarden. De vergunning is namelijk verlopen en een nieuwe vergunning zit er niet in.

Maar de tegenstanders en het Ontwikkelingsbedrijf vinden dat er nog wel een belang is bij een oordeel van de Raad hierover. Er kan namelijk een verlenging van de verlopen vergunning worden aangevraagd. Het Ontwikkelingsbedrijf kondigde aan dat mogelijk op meer plekken in het meer bagger zal worden gestort. Dan is het handig om te weten wat de Raad van deze vergunningen vindt.

Het oordeel volgt over vijf weken.

Bron: echo.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide