HSV Service

Palingverbod van kracht

9583
01 okt 2009

Bron: nos.nl. Vanaf vandaag mag er twee maanden lang niet op paling worden gevist. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft het visverbod ingesteld om de aalstand te verbeteren.

Het verbod geldt voor alle binnenwateren en voor alle beroepsvissers. Er zijn zo'n tweehonderd vissersbedrijven die op paling vissen.

"Ik besef dat dit een zeer groot offer is voor de palingvissers, maar uiteindelijk is het ook van belang voor de palingvisserij in Nederland dat het aalbestand zich kan herstellen", zei Verburg.

Terugzetregeling

Voor sportvissers geldt dat ze gedurende het hele jaar de gevangen palingen weer levend moeten terugzetten in het water.

Zij hebben zichzelf die verplichting opgelegd, die is opgenomen in de Vispas. In de maanden oktober en november is deze terugzetregeling in de wet geregeld.

Glasaal

Volgend jaar duurt het vangstverbod op paling drie maanden, dan mag in de maanden september, oktober en november niet op paling gevist worden.

Vanuit de visserij is er veel kritiek op de maatregel, omdat men in het buitenland glasaal gewoon mag blijven vangen.

Bron: nos.nl.

-> Meer over de aalproblematiek

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.