HSV Service

'Goudse kreeftenplaag groter dan verwacht'

8971
01 okt 2009

Bron: ad.nl. GOUDA - De teller staat al op ruim tweeduizend gevangen kreeften en nóg zijn volgens de Reeuwijkse visser Hans van der Laan lang niet alle exemplaren in een afgezet stukje sloot (150 bij 9 meter) bij de Plaswijckweg in Gouda boven water.

,,Het is bar en boos. Ik had niet verwacht dat de plaag zó groot zou zijn.''

Er staan sinds twee weken kreeftenfuiken in het afgebakende gebied. Ze worden geregeld geleegd door Van der Laan. De fuiken zijn geplaatst om vast te stellen of Gouda gebukt gaat onder een kreeftenplaag of dat het allemaal wel meevalt. De professionele visser weet inmiddels het antwoord. ,,Dit is niet normaal. Er zijn veel te veel kreeften, waardoor het overige leven in het water wordt bedreigd.''

De Goudse kreeften hebben een gemiddelde lengte van ruim tien centimeter, exclusief scharen. Hun voedsel bestaat onder meer uit waterplanten en kleine dieren. Hans van der Laan verricht het kreeftenonderzoek samen met Sportvisserij Nederland. Deze organisatie heeft half september ongeveer driehonderd gevangen kreeften genummerd en ze terug geplaatst in het water bij de Plaswijckweg.

,,We hebben sindsdien nog maar de helft van de genummerde exemplaren opnieuw in de fuiken gehad. Dan kun je wel nagaan dat we nog lang niet alle kreeften te pakken hebben. Er zitten er in dit kleine stukje water misschien nog steeds meer dan duizend.'' Hans van der Laan en Sportvisserij Nederland schrijven binnenkort een rapport over hun bevindingen. Dit verslag, met daarin een aantal concrete aanbevelingen, wordt in november overhandigd aan de gemeente Gouda en het hoogheemraadschap van Schieland.

Bron: ad.nl

-> Meer over de rivierkreeftenproblematiek

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.