HSV Service

Verkort Advies voor HSV Vlissingen

5563
22 mrt 2010

De stadswateren in Vlissingen kennen vanwege het brakke water een eenzijdig visbestand dat voornamelijk uit karper, blank- en ruisvoorn bestaat. Om de mogelijkheden voor visuitzet – met meer variatie als doel – in dit voor de jeugd belangrijke viswater te onderzoeken, deed Hengelsportvereniging Vlissingen een beroep op de expertise en ondersteuning van Sportvisserij Nederland.

Paul Wijmans van de afdeling Advisering is vervolgens een dag naar Vlissingen geweest om de situatie ter plaatse te bekijken en watermonsters te nemen. “Dit om het chloride gehalte te kunnen meten en te bepalen hoe zout het water precies is”, legt Wijmans uit. “Dat bepaalt voor een groot deel of het uitzetten van vis kans van slagen heeft voor wat betreft de overleving.”

Beperkingen

Aangezien het water op sommige plaatsen flink brak bleek te zijn, is de kans dat eventueel uitgezette vis zich voortplant volgens hem vrijwel nihil. Ook voor wat betreft de uitzet van volwassen vis zijn er beperkingen. “Het water is te zout voor soorten als brasem, zeelt, kolblei en winde. Snoek, snoekbaars en baars zouden zich wel moeten kunnen handhaven. Dit dient echter maatse vis te zijn die bij voorkeur uit licht brakke wateren komt om de meeste kans op succes te hebben. Het zal lastig en wellicht relatief kostbaar zijn deze vis te pakken te krijgen.”

Actieplan

Naar aanleiding van het verkort advies dat door Sportvisserij Nederland is uitgebracht, gaat HV Vlissingen zelf het chloride gehalte in de stadswateren over een langere periode (laten) bepalen. De hoop is dat deze zodanig laag is dat er voor dit voor de jeugd zo belangrijke viswatertje wat meer mogelijkheden zijn voor visuitzet. Verder zullen de uitkomsten van het advies worden vertaald naar een concreet actieplan waarin onder meer de wensen, prioriteiten en financiering worden opgenomen.

Daarna zal de vereniging in overleg treden met de gemeente en het waterschap om te zien wat er mogelijk is om de visstand te verbeteren.

Bron: Het Visblad april 2010

-> Meer over Kort Advies van Sportvisserij Nederland

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide