HSV Service

'Buit' Dompekolk valt mee

5366
19 apr 2010

Duikers en sportvissers werken samen bij schoonmaakactie. Een pan, rioolpijp, barbecue, tuinstoel, hoedenplank, duikbril, hengels en een schop vormden een deel van de 'schat' die tien leden van duikclub De Oester zaterdag boven brachten uit de Dompekolk in Kamperveen.

Met daarbij gerekend het beetje afval dat rondom de kolk te vinden was, viel de buit enorm mee, vindt Cor van 't Zand, bestuurslid van hengelsportvereniging Ons Vermaak.

De club gaf toestemming voor de schoonmaakactie. Ons Vermaak hoopte op die manier ook zicht te krijgen op de visstand, maar dat bleek een illusie. "Het water is normaal redelijk helder, maar nu was het zicht beperkt. We zetten twee keer per jaar zo'n honderd kilo forellen uit, er zwemmen meerdere snoeken en er is een groot bestand ruisvoorn. Op zich is het prima viswater, maar de vissen moeten wel worden teruggezet. Alleen mag je per keer twee forellen meenemen."

"Vorig jaar was al toestemming gegeven voor de duik, maar toen was het te laat in het visseizoen", weet Erik Jager, secretaris van de hengelclub. "We hoefden er nu dan ook niet lang over na te denken. We waren zeker geïnteresseerd in de schoonmaakactie maar hoopten ook op leuke onderwaterfoto's."

Ons Vermaak heeft drie kolken in bezit, pacht er vijf en heeft het vis- en looprecht van het Noorddiep, een zijarm van de IJssel. "We zouden er best wat kolken bij willen hebben, maar zitten in Kampen met de unieke situatie dat ook de gemeente dit soort water in beheer heeft. Het schijnt te maken te hebben met oude rechten die al ergens uit 1500 stammen. We zijn hierover wel in gesprek met de gemeente", aldus Jager, die dertienhonderd leden in het bestand heeft staan.

Groei door invoering VISpas

Met name na de invoering van de Vispas in 2007 groeide de club explosief van 700 naar 1200 hengelaars. "We draaien nu stabiel met jaarlijks zo'n tweehonderd mutaties."

De schoonmaakactie annex visinventarisatie kwam tot stand op initiatief van Jacko Westendorp, die de opleiding tot duikinstructeur 2-sters volgt. "Ik moest daarvoor een activiteit organiseren. Ik vond dit wel leuk en nuttig: duiken met een doel. Ik heb een draaiboek moeten maken en na afloop maak ik een verslag. In mei hoor ik de beoordeling. Wel jammer dat er onder water weinig vis te zien was. Het zicht was maar zestig centimeter. Zelf dook ik tot een meter of vier, maar enkelen wisten plekken tot zeven meter te vinden. Ik vond het een succes en zoals het nu lijkt, gaan we dit jaarlijks doen."

Bron: De Stentor

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.