HSV Service

Geslaagde proef met redden vissen

4828
01 jul 2010

RAALTE - De proef met het terugzetten van vissen langs de Ramelerwaterleiding bij Raalte is woensdagmorgen geslaagd. Twee waterschappers en drie vrijwilligers vonden maar liefst duizend vissen tussen het maaisel dat bij onderhoud van deze wetering op de kant was gelegd. En dat over een afstand van slechts één kilometer.

,,Negentig procent van de gevonden vissen was kleiner dan 5 centimeter, dus jonge visjes'', vertelt Evelien Bakker van Waterschap Groot Salland. In totaal registreerde ze zeven vissoorten, waaronder beschermde soorten als het bermpje en de kleine modderkruiper. ,,Van die modderkruiper hebben we heel veel gezien. Daarnaast ook rivierkreeftjes, watersalamanders én een schildpad. Vraag me niet wát voor soort dat was, zeker is wel dat het geen inheemse schildpad is want die kennen we in Nederland niet.''


Kleine modderkruiper

Voor een goede aan- en afvoer van water en om overstromingen tegen te gaan is het belangrijk dat de watergangen in het gebied van het Waterschap Groot Salland regelmatig worden onderhouden. Het waterschap voert dit onderhoud op een effectieve en efficiënte manier uit en houdt daarbij zoveel mogelijk rekening met planten en dieren in en om een watergang.

Desondanks komen tijdens het onderhoud vissen op de kant te liggen. Samen met Hengelsportfederatie Oost Nederland houdt het waterschap proeven met het terugzetten van op het droge belande vissen. De eerste proef langs de Ramelerwaterleiding, schuin tegenover wegrestaurant De Heuvel aan de N348 (Nieuwe Deventerweg), bleek woensdagmorgen een succes. Komend najaar volgt een tweede proef. Die wordt gehouden in de omgeving van Zalk en Kamperveen, samen met de Sportvisacademie, een nieuwe opleiding van ROC de Groene Welle in Zwolle.

Bron: De Stentor

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide