HSV Service

Hengelaar mag nog maar 5 vissen meenemen

12457
05 jul 2010

Bron: Het Nieuwsblad (België). Er is topoverleg gestart om hengelaars te verbieden meer dan vijf vissen mee naar huis te nemen. De maatregel moet vooral de roofvisserij op snoekbaars tegengaan. 'In opdracht van restaurants en winkels vissen clans gericht op snoekbaars. Heel het ecosysteem raakt erdoor verstoord', zegt Peter Coene, beleidsmedewerker van de Vlaamse Vereniging van Hengelsportverbonden.

Vooral om overbevissing van snoekbaars tegen te gaan.

In Limburg en Antwerpen rijden koelwagens langs de kanalen en dokken om er de snoekbaars te kopen die hengelaars pas hebben gevangen. Ze verkopen die vissen vervolgens aan restaurants en winkels. Veel hengelaars hebben hun eigen rechtstreekse afnemers. 'Dit is niet zonder risico want al deze vissen komen in de voedingsketen, zonder de controle van het voedselagentschap. Dat kan gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Het staat ook mijlenver van de geest van het recreatief vissen, waarbij je je vangst meteen teruggooit', zegt hengelaar Peter Coene.

Snoekbaars geldt als een even grote delicatesse als kabeljauw. Restaurants van betere signatuur zetten hem graag op hun kaart. De vraag is dan ook groot. Voor de hengelaars betekent het snel en veel geld. Afnemers betalen tot 15 euro voor een kilo. Een snoekbaars weegt al gauw 6 kilo. Dus: 90 euro, zo in de pocket.

'Snoekbaars heeft de eigenschap dat hij slecht aardt in gevangenschap', zegt Peter Coene. 'In Nederland hebben kweekprogramma's in afgesloten bassins maar beperkt succes. Het probleem zit'em bij de pasgeboren snoekbaarsjes. Het is zeer moeilijk hen op vast voedsel - zeg maar korrels - te zetten. De snoekbaars is een roofvis, die wil jagen op zijn prooi al van bij de geboorte. Snoekbaars heeft de bijkomende eigenschap dat hij zeer goed ziet. Dat komt goed uit in onze vaak troebele Vlaamse wateren zoals het Albertkanaal of het kanaal Dessel-Schoten.'

Van 40 naar 45 cm

De snoekbaars is een predator, die dus kleinere, zwakkere vissoorten opvreet. Dat houdt het ecosysteem in evenwicht. De overbevissing van de snoekbaars bedreigt het ecosysteem. Zieke vissen hebben meer kans op overleven. Ook deze vaststelling maakt ingrijpen noodzakelijk. Bij het agentschap Natuur en Bos wordt in het Overleg Visserij momenteel gesproken over nieuwe regels, onder andere de beperking dat hengelaars maar vijf vissen mogen meenemen naar huis. Bij deze vijf vissen mogen er maximum drie snoekbaarzen zitten. 'Ook de gulzige panvissers zullen dit niet graag horen', zegt Peter Coene.

Er zou ook een verandering komen in de minimumlengte van de snoekbaars die mag worden meegenomen. Nu moeten hengelaars snoekbaarzen van minder dan 40 centimeter teruggooien. Men wil die norm optrekken naar 45 om zo nog meer snoekbaarzen te sparen.

Vereenvoudiging

De riviervisserij valt onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). 'Van bij het begin van mijn legislatuur had ik hiervoor twee objectieven. Het eerste is al gerealiseerd: de mogelijkheid om een visvergunning digitaal aan te vragen.'

'Het tweede punt is de vereenvoudiging van de reglementen. Nu al zijn er allerlei bepalingen over het meenemen van vissen. De invoering van een strikte vijf vissen-regel zal het werk van de controleurs van het agentschap Natuur en Bos vereenvoudigen. Het overleg loopt nu. Het is onmogelijk te zeggen wanneer precies we de nieuwe regels uitvaardigen.'

Bron: Het Nieuwsblad (België)

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.