HSV Service

Bestrijding exotische vis

13416
04 nov 2010

Naar aanleiding van een bijzondere vangst van een dikkop erlits door de jonge sportvisser Marco Rouwhof (14) uit Markelo, vangt waterschap Rijn en IJssel de komende weken duizenden van deze visjes weg.

Via Sportvisserij Nederland, waar hij zijn foto instuurde, kwam hij erachter dat het om de eerste vangst van een dikkop elrits in Nederland ging.

Waterschap Rijn en IJssel start volgende week met de bestrijding van de vissoort. Deze uit Noord Amerika afkomstige vissoort is in twee vijvers in Neede aangetroffen. Vermoedelijk zijn er enkele vissen door een particulier uitgezet, waarna ze zich snel hebben vermenigvuldigd. Inmiddels zwemmen er duizenden dikkopelritsen in de vijvers in Neede. Om verdere verspreiding te voorkomen, worden de vissen weggevangen.

Zeldzaam

De vis is recent ook op twee andere geïsoleerde locaties in Nederland aangetroffen, maar verder is ze zeldzaam in Europa. De dikkopelrits veroorzaakt nu weliswaar nog geen zichtbare problemen, maar kan drager zijn van de zogenoemde enteric redmouth disease. Dit is een voor vissen potentieel dodelijke bacteriële infectie, waarvoor bijvoorbeeld zeelt, paling en forellen maar ook amfibieën gevoelig zijn.

Gevaar

Behalve dat exoten mogelijke ziekten kunnen overbrengen, bestaat ook het gevaar dat ze andere, inheemse soorten verdringen of zich daarmee vermengen. Internationaal zijn daarom afspraken gemaakt om de vestiging van exotische soorten zo veel mogelijk tegen te gaan. In het internationale biodiversiteitsverdrag worden exoten als een belangrijke bedreiging voor de biodiversiteit gezien.

Na het ontdekken van de dikkopelrits heeft het waterschap overleg gevoerd met deskundigen van de Stichting Ravon (Reptielen, Amfibieën- en Vissenonderzoek Nederland) en het Team Invasieve Exoten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ook de Hengelsportfederatie Oost Nederland is om advies gevraagd.

Omdat de dikkopelrits tot nu toe alleen in de vijvers in Neede is aangetroffen, biedt een snelle aanpak goede vooruitzichten voor een effectieve bestrijding. Wanneer er langer gewacht zou worden, neemt de kans op verdere verspreiding snel toe. Dit doordat de vijvers in verbinding staan met andere watergangen. Daarnaast kunnen de eitjes en vissen zich verspreiden door zich vast te zetten aan watervogels en onderhoudsmaterieel. Zo kunnen eitjes van de dikkopelrits zich aan eendenpoten vastzetten en op die manier in andere wateren terechtkomen. Bekend is dat de soort ook in stromend water gedijt. Wanneer ze zich daar succesvol zou vestigen, wordt verdere bestrijding een stuk lastiger.

Leeggevist

De vijvers waarin de dikkopelrits is aangetroffen liggen naast de Provinciale Rondweg, bij de kruising met de Borculoseweg. Om alle vissen te vangen en ervoor te zorgen dat ook eventueel afgezette eitjes niet meer uitkomen, worden de vijvers eerst leeggevist en daarna leeggepompt; ook wordt het aanwezige slib verwijderd. Deze werkzaamheden zijn gepland in de week van 1 tot 5 november. De vijvers blijven vervolgens ongeveer een week droog staan om er zeker van te zijn dat er geen jonge visjes en eitjes kunnen overleven. Inheemse soorten worden na de werkzaamheden weer teruggezet; de gevangen dikkopelritsen gaan naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen als voedsel voor visetende diersoorten.

Bron: Waterschap Rijn en IJssel

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.