HSV Service

In de praktijk: Een visles om nooit te vergeten!

5971
06 jan 2011

Steeds meer hengelsportverenigingen zijn actief met het Vissenschoolproject. Zij bezoeken de basisscholen in hun omgeving en verzorgen er – meestal voor groep 7 - een visles en een visexcursie. Zo maken bijna alle kinderen op de basisschool kennis met de sportvisserij als hobby en de hengelsportvereniging als leuke club om lid van te zijn. Vismeester Martijn Dekkers en vrijwilliger Gijs Smits van HSV Alfheim te Alphen doen verslag van een speciale visles.

“Vandaag gaan we visles geven op de Mytylschool uit Tilburg. De leerlingen, die hier speciaal onderwijs volgen hebben er erg veel zin in. Na weken knutselen, filmpjes kijken, werken met lesmateriaal en andere voorbereidingen rond het thema vissen, is het dan eindelijk zo ver. De dag kan beginnen!

Tijdens de visles bespreken we hoe je een vis kunt vangen, hoe een vis leeft en hoe je de diverse vissoorten kunt herkennen. Daarbij maken de kinderen gretig gebruik van de zoekkaarten uit het lespakket van Sportvisserij Nederland. De kinderen zijn enthousiast en stellen veel vragen, die vaak al door andere leerlingen worden beantwoord. Ook de hengelmaterialen die in de klas worden rondgestuurd worden aandachtig bekeken.

Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft voor materialen gezorgd zodat de kinderen met een beetje hulp een eigen vistuigje kunnen maken. De meeste kinderen hebben goed opgelet. Het toprubbertje, de dobber, de loodjes en het haakje, het lukt ze allemaal. Na een klein uurtje hebben alle kinderen dan ook een mooi tuigje gemaakt. In de klas zijn een aantal grote doorschijnende buizen geplaatst waarin de dobbers uitgelood kunnen worden. En voor je het weet is het lunchtijd en zit het ochtendprogramma er alweer op.

’s Middags gaan we echt vissen! Daarvoor gaan we naar de visvijver ”d’n Ballast”, die in beheer is bij HSV Alfheim te Alphen. Hier zijn fijne visplekken en vanaf de steiger kan er goed gevist worden door de kinderen in een rolstoel. Aangekomen bij de vijver staan de vrijwilligers al te wachten om met de kinderen aan de slag te gaan. Alle kinderen kunnen vissen met het tuigje dat zij zelf gemaakt hebben. Sportvisserij Nederland heeft gezorgd voor hengels en netten, genoeg voor allemaal.

Het zonnetje doet goed zijn best en ook de vissen doen dat. Iedereen vangt vis! Voorns, brasems maar ook baarzen worden er gevangen. Overal waar je kijkt zie je blije kindergezichtjes! Uiteraard moeten de gevangen vissen op de foto en wordt opgezocht op de zoekkaarten om welke vissoort het gaat. Zo kan er later thuis worden verteld wat er gevangen is.

Na afloop worden alle leerlingen beloond met een echt visdiploma en een tas vol met spulletjes van diverse sponsoren. De tuigjes, zoekkaarten, hakenstekers, het boekje Vissen doe je zo, een Stekkie magazine en nog meer gaan mee naar huis. Eerst gaan de kinderen nog terug naar de klas voor een nabespreking. En dan is het toch erg mooi om uitspraken te horen als: mijn mooiste dag ooit, dit wil ik elke week wel doen of ik wil vanavond nog even terug!

Ook is het erg fijn om de hele zomer regelmatig de leerlingen terug te zien aan de vijver, wat de visvereniging weer nieuwe (jeugd)leden heeft opgeleverd. Een dag die zeker voor herhaling vatbaar is, een visles om nooit te vergeten!

Lijkt het je leuk om namens jouw vereniging visles te geven op basisscholen? Volg dan bij Sportvisserij Nederland de Cursus Jeugdbegeleiding en de Cursus Vismeester. Opgeleide vismeesters kunnen vanuit hun eigen vereniging, maar vaak ook vanuit de federatie actief scholen in de eigen omgeving benaderen om in het kader van het Vissenschool project vislessen te verzorgen. Niet alleen heel nuttig maar ook nog eens erg leuk om te doen!”

Wil je namens jouw school als docent een visles aanvragen? Ga dan naar www.vissenschool.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.