Op 28 januari 2011 om 13.30 uur zetten de wethouders Luijckx en Stäbler 700 kruiskarpers uit in de Gorechtparkvijvers. Deze vissoort die nieuw is in de provincie Groningen vult de visstand aan in de vijvers, die geslonken is door de aalscholvervraat.
De uitzet is een samenwerking van de gemeente Hoogezand-Sappemeer, de Hengelsportfederatie Groningen Drenthe en Sportvisserij Nederland. De uitzet vindt plaats als onderdeel van het Aalscholverproject van Sportvisserij Nederland.
De kruiskarper is een kweekvis, die een kruising is tussen een karper en een giebel (wilde goudvis). Het succes van deze kweekvis is niet onopgemerkt gebleven. Onderzoek van Sportvisserij Nederland in Bilthoven wijst uit dat deze soort beter bestand is tegen aalscholvervraat dan andere soorten. De vis is bij uitstek geschikt om uit te zetten in afgesloten visvijvers en cultuurwateren en passen zich hier snel aan. Deze vis is ook goed bestand tegen winterse omstandigheden en ijsbedekking. Kruiskarpers worden veel minder groot dan echte karpers en ze planten zich niet voort.
Een mooie bijkomstigheid is dat de kruiskarper een leuke vis is voor de sportvisserij. Anders dan bij de karper, is er geen speciaal hengelmateriaal nodig. Ze zijn ook te vangen aan de vaste hengel. Sportvissen is zeer populair in Hoogezand-Sappemeer.
Er zijn in de gemeente meerdere bloeiende verenigingen met duizenden leden. Bijzonder is dat in Hoogezand een hengelsportvereniging actief is die zich geheel richt op de opleiding van de vissende jeugd tot sportvissers die verantwoord omgaat met vis en de natuur. Juist om de jeugd, en ook de ouderen en minder validen, een attractieve visvijver te bieden, werkt de gemeente graag mee aan de uitzet.
Bijkomend voordeel is dat wildgroei van visuitzettingen in de gemeente zo wordt voorkomen. Voor het vissen in de gemeentevijvers gelden aangescherpte regels: vissen zonder VISpas is niet toegestaan en alle gevangen vis moet onmiddellijk worden teruggezet. Ook is nachtvissen verboden en mag er met maximaal 1 hengel worden gevist.
-> Meer over de aalscholverproblematiek