HSV Service

Stop overbevissing IJsselmeer en Markermeer!

10558
03 feb 2011

Sportvisserij start bezwaarprocedure. Al jaren worden het IJsselmeer en Markermeer zwaar overbevist. De gevolgen voor het ecosysteem en recreatieve gebruik zijn desastreus. Sportvisserij Nederland heeft zich jarenlang ingezet om samen met de overheid en de beroepsvisserij tot een gezonde visstand en een duurzame visserij te komen. Dit heeft echter nog steeds geen bevredigend resultaat opgeleverd.

Daarom kan de landelijke belangenorganisatie niet anders dan bezwaar aantekenen (.doc) tegen de vergunning voor het beroepsmatig vissen op het Markermeer.

Hoewel alle partijen al jarenlang erkennen dat een halvering van de huidige visserijdruk noodzakelijk is om dit prachtige water van de ondergang te redden, lukt het maar niet om de noodzakelijke maatregelen te treffen. Integendeel. Nu de palingvisserij steeds minder lonend wordt, neemt de visserijdruk op de rest van de visstand alleen maar toe. Naast paling en snoekbaars worden inmiddels ook vele andere vissoorten door overbevissing bedreigd.

Meren vol netten

De belangrijkste oorzaken van de overbevissing zijn de zogenoemde ‘gemene weide visserij’ waarbij diverse beroepsvissers in concurrentie op hetzelfde water vissen én het ontbreken van serieuze controle op de visserijactiviteiten. Het gevolg hiervan is dat deze meren letterlijk volstaan met netten en de visstand alleen nog maar bestaat uit onvolwassen vissen. Daarnaast verdrinken jaarlijks vele watervogels in de netten.

Overheid in gebreke

Sportvisserij Nederland wijst echter niet de beroepsvisserij als hoofdschuldige aan. De overheid is immers visrechthebbend en beleidsmatig verantwoordelijk. Daarom tekent de landelijke belangenorganisatie bij de provincie Flevoland bezwaar aan (.doc) tegen de vergunning voor het beroepsmatig vissen op het Markermeer. Voor Sportvisserij Nederland is de maat vol en dit het laatste middel om dit prachtige water van de ondergang te redden.

Ruimte voor recreatie en natuur

Door bezwaar aan te tekenen tegen de vergunning, wordt op korte termijn getracht een halt toe te roepen aan een van de grootste bedreigingen voor dit prachtige water. Op langere termijn hoopt de organisatie hiermee de weg vrij te maken voor een echt duurzame visserij die recht doet aan de belangen van natuur en recreatie.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.