HSV Service

Sportvissers tegen plannen kabinet

7845
28 feb 2011

Ook sportvissers, imkers en langeafstandswandelaars zijn tegen plannen van het kabinet en verbreden zo de Coalitie van Hart voor Natuur.

Drie nieuwe organisaties zijn toegetreden tot de Coalitie Hart voor Natuur. Dit zijn Sportvisserij Nederland met 570.000 leden, de Nederlandse Bijenhoudersvereniging en het Wandelplatform-LAW. Zij zijn het volstrekt niet eens met de desastreuze bezuinigingen die het kabinet ten aanzien van natuur en recreatie wil doorvoeren.

Verontwaardigd

De sportvisserij is verontwaardigd over de bezuinigingen op een natuurlijker inrichting en beheer van de Nederlandse wateren. Met name het niet openzetten van de Haringvlietsluizen is een onverwachte teleurstelling. De rijksoverheid maakt zich hiermee ongeloofwaardig. Vele vissoorten zoals de zalm, zeeforel, fint en elft kunnen hierdoor niet van zee naar het binnenwater trekken om zich voort te planten en worden aldus ernstig in hun voortbestaan bedreigd.

Ook voor herstel van de met uitsterven bedreigde paling is het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen essentieel. Dit nieuwe kabinetsbeleid staat haaks op tal van internationale afspraken en vele miljoenen aan binnen- en buitenlandse investeringen in de bovenstroomse gebiedsdelen dreigen er door verloren te gaan.

Bijenvereniging

De Nederlandse Bijenvereniging verwacht dat de bezuinigingen op natuur er toe leiden dat er minder bloemen en daarmee nectar voor bijen beschikbaar komt. De bijenvolkeren hebben het al moeilijk op dit moment. Deze maatregelen kunnen niet alleen gevolgen hebben voor de volkeren zelf, maar ook voor de voedselproductie. Voor fruit zoals appels en aardbeien zijn bloembestuivers onmisbaar.

Wandelaars

De langeafstandswandelaars vrezen dat de toegankelijkheid van de natuur in gevaar komt door de bezuinigingen. Veel van deze wandelingen gaan door mooie natuurgebieden en fraaie landschappen. Doordat de budgetten voor natuur en landschap zijn gehalveerd, valt te vrezen dat het onderhoud van wandelpaden extensiever moet en delen van terreinen misschien niet meer toegankelijk blijven.

Hart voor Natuur wordt nu ondersteund door 32 organisaties die natuurbescherming als topprioriteit zien.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.