HSV Service

164 spiegelkarpers voor Lelystad

7066
15 mrt 2011

Sinds zaterdag 19 februari is het Lelystadse stadswater 164 spiegelkarpers rijker – dankzij de karpercommissie van Hengelsportvereniging Lelystad. Aanleiding was de wens van karpervissers voor meer variatie in het huidige karperbestand, dat vooral uit schubkarpers bestond.

Elke spiegelkarper werd voor de uitzetting eerst gemeten, gewogen en gefotografeerd. (foto: Ingrid van Weezep)

Het project is door de Gemeente Lelystad goedgekeurd en zelfs gedeeltelijk gefinancierd.

Initiatiefnemer Raymond Hakkert: “Het was hoog tijd om Lelystad van een nieuwe dosis spiegelkarper te voorzien, want de laatste karperuitzetting stamt nog uit de tijd dat de stad werd opgebouwd. Bovendien brengen de uitgezette spiegels de karpervissers – en dan voorál ook de jeugd – straks niet alleen meer vangstplezier; aan de hand van terugvangsten leveren ze ons ook inzicht in het trekgedrag en de groei van de vissen.”


Spiegelkarpers zijn individueel herkenbaar en daarmee goed te monitoren.

Hakkert doelt daarmee op het feit dat elke spiegelkarper een uniek schubbenpatroon heeft, vergelijkbaar met onze eigen vingerafdruk. Hierdoor zijn de vissen individueel herkenbaar en daarmee via vangstfoto’s goed te volgen in hun verdere loopbaan. “Daarbij is het extra mooi meegenomen dat de Lelystadse sierwateren de afgelopen jaren zijn uitgebaggerd, wat de waterkwaliteit en daarmee het voedselaanbod voor de karpers zeker ten goede komt”, aldus Hakkert.

Helpende hand

De uitzetting kon rekenen op veel belangstelling en helpende handen van karpervissers. Die hulp kon de karpercommissie van HSV Lelystad goed gebruiken; alle 164 (tweejarige) spiegelkarpers werden voor de uitzetting eerst met de grootste zorg gewogen, gefotografeerd en gearchiveerd, om daarna los te worden gelaten in een van de vele grachten die Lelystad rijk is.

Vang jij een spiegelkarper in Lelystad? Meld deze dan terug bij Hengelsportvereniging Lelystad door een foto met vangstgegevens te sturen naar: karpercommissie@hotmail.nl

Bron: Het Visblad april 2011

Lees ook:

18/06/2010 - Meer spiegelkarpers in Flevoland

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide