HSV Service

'Zwerfvuil: een ziekte van onze tijd'

9128
06 jul 2011

Vandaag ontvingen we op onze redactie een mail met een nobel idee van de heren van Karper Club Nederland. Zij zeggen: laten we de mouwen eens opstropen en vuilruimen! Goed idee, zeggen wij dan, want zwerfvuil is een groot probleem in ons viswaterrijke land.

Hieronder lees je het bericht en het prima idee van de KCN:

"Ten gevolge van overvloedig zwerfvuil wordt het viswater te vaak ontsierd. Wordt het niet tijd dat we er met zijn allen wat aan doen? De KCN neemt hierin weer het voortouw, we zullen op de markt komen met een t sirt waarin we laten zien dat wij als echte karpervissers het zat zijn in de rommel te zitten van een ander.

Melden van zwerfafval

Het melden van zwerfafval kan bij de gemeente. Grote gemeenten hebben vaak een milieuklachtenlijn, in kleine gemeentes is de reinigingsdienst of de afdeling openbare ruimte het juiste loket voor klachten over rommel op straat. In natuurgebieden zijn de specifieke beheerders verantwoordelijk. De gemeente kan u wel vertellen wie die beheerder is. Er zijn diverse nieuwe meldsystemen in werking en ontwikkeling, onder andere www.buitenbeter.nl of de gemeentelijke bel&herstellijn (ook voor schade aan de openbare ruimte).

Acties tegen zwerfafval

Het tegengaan en verwijderen van zwerfafval is een taak van de gemeente. Maar ook andere organisaties organiseren campagnes en projecten om zwerfvuil te voorkomen.

De gemeenten zijn niet alleen verantwoordelijk voor het verwijderen van zwerfafval maar ook voor het voorkomen ervan. Dat doen zij door het plaatsen van afvalbakken en het geven van voorlichting, vaak in de vorm van campagnes. Regels om zwerfafval te voorkomen zet de gemeente in de afvalstoffenverordening. Zo is het verboden om blikjes of papier op straat weg te gooien. Wie dat toch doet is officieel in overtreding, en riskeert een boete van 70 euro. De gemeente stelt handhavers in om die boetes uit te delen. Wie de boete niet betaalt, kan voor de rechter komen.

T shirt

In onze actie brengen wij een t-shirt op de markt gaan brengen met de tekst karpervissers tegen zwerfvuil. Met het geld wat we gaan verdienen zullen we afvaltonnen van 'Nederland schoon' gaan aanschaffen en deze gratis aanbieden aan div. hengelsportclubs met eigen water en die deze tonnen ook gaan legen. Daarnaast gaan we diverse acties opzetten in samenwerking met verschillende organisaties. Kosten t shirt 16,95 ex verzending.

Meer info op de site van KCN

Sponsoren aanmelden

Ook zal er een aparte pagina worden aangemaakt op de site waar we deze acties gaan plaatsen en onze sponsoren neer gaan zetten. Dus sponsoren meld je aan op info@karperclubnederland.nl; elk bedrijf en website is welkom.
De info zal dan naar u worden gestuurd. "

Bron: Karper Club Nederland

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.