Om de visetende aalscholvers van haar twee visvijvers weg te houden, gooit HSV Venbergen (Valkenswaard) komende winter 19 kilometer aan touw in de strijd.
Touw dat over beide visvijvers wordt gespannen, wat het landen en opvliegen van aalscholvers bemoeilijkt. Half november zijn de touwen voor het vijfde winterseizoen op rij weer uit de kast gehaald en het effect is bemoedigend.
Omdat de aalscholvers de visvijvers vooral in het winterseizoen teisteren, worden het ‘blauwe landbouwtouw’ half maart weer weggehaald en aldus alleen in de wintermaanden over de vijvers gespannen. De vereniging is bijzonder tevreden over deze methode, die er voor zorgt dat groepen aalscholvers de vijvers links laten liggen.
Slechts een enkele, individuele aalscholver gaat – ondanks de touwen – af en toe nog te water in de vijvers. De vijvers worden zodoende niet meer leeg gevreten door de aalscholvers, wat een hoop visuitzettingen en daarmee kosten bespaart.
Lastig vissen
De vrijwilligers van HSV Venbergen zijn gedurende zo’n twee weken dagelijks bezig om alle touwen te spannen. Omdat er tussen de gespannen touwen hooguit anderhalf tot twee meter ruimte zit, is het vissen er wel een stuk lastiger op geworden. De ruimte is beperkt en er kan alleen recht vooruit tussen twee draden worden gevist. Wel kunnen sportvissers de touwen iets opzij doen tijdens het vissen, wat iets meer ruimte creëert. Karpervissers mogen gebruik maken van een voerbootje om het aas uit te varen.
Orkageluiden
Deze winter worden de touwen over twee van de in totaal drie vijvers van de vereniging gespannen. In de derde vijver liggen onderwaterluidsprekers van de zogeheten Cormoshop, die onderwater orkageluiden uitzenden. Dit geluid boezemt angst in bij de aalscholvers, die zich vanuit hun instinct niet veilig voelen bij deze geluiden van hun van origine natuurlijke vijanden (de aalscholver is van origine een zeevogel).
Daardoor mijden de meeste aalscholvers het water, laat staan dat ze onderwater op jacht naar vis gaan. Andere watervogels en vissen ondervinden geen last van het onderwatergeluid. Dat bleek, want tijdens een veldbezoek van Sportvisserij Nederland aan deze vijver werd een mooie schubkarper gevangen.
-> Meer over de aalscholverproblematiek