HSV Service

VBC Aa en Maas rondt visplan af

7226
25 jan 2012

Visstandbeheercommissie (VBC) Aa en Maas heeft als eerste visstandbeheercommissie in Nederland een visplan gemaakt voor een waterschapsgebied. Zij is hierbij gefaciliteerd door Sportvisserij Nederland.

Alle 16 VBC's voor de rijkswateren zoals Twentekanaal en Rijn en IJssel, zijn de afgelopen jaren al opgeleverd en een aantal andere waterschappen is druk bezig en zal binnenkort ook hun visplan presenteren.

In november 2011 heeft het bestuur van waterschap Aa en Maas hun visplan goedgekeurd.

VBC Aa en Maas is het platform voor samenwerking, overleg en afstemming tussen belanghebbenden bij de visserij en de visstand in het werkgebied van waterschap Aa en Maas, inclusief de Brabantse kanalen die in beheer zijn bij Rijkswaterstaat. Deelnemers zijn: vertegenwoordiger(s) van hengelsportverenigingen, waterschap Aa en Maas, Brabants Landschap en Staatsbosbeheer; Rijkswaterstaat Noord-Brabant is agendalid. Onafhankelijk voorzitter is Paul van Poppel.

Het eerste visplan van Aa en Maas (plus de Brabantse kanalen) beschrijft het huidige en toekomstige visserijbeheer en de maatregelen of activiteiten die daarvoor nu en/ of later nodig zijn om dat beheer te realiseren. De visrechthebbenden, dat zijn de hengelsportverenigingen, laten in het visplan zien hoe zij op een verantwoorde én duurzame manier in het gebied zullen gaan vissen.

Groeidocument

Het visplan is een zogeheten groeidocument, dat in de volgende jaren verder ingevuld zal worden. Het komend jaar begint de VBC met de uitvoering van een aantal activiteiten uit het visplan, zoals het opstellen van een visstekkenkaart (waar en hoe kan er worden gevist).

Voor de Rijkswateren, zoals de Brabantse kanalen, is het tegenwoordig verplicht om een visplan op te stellen. Voor de andere oppervlaktewateren uit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) geldt deze verplichting ( nog) niet, maar de waterschappen hebben deze vrijwillig overgenomen en VBC's opgericht voor de opstelling van visplannen voor hun werkgebieden. In een later stadium komen daarin ook andere wateren aan de beurt, bijv. stedelijke vijvers.

Bron: Sportvisserij Zuidwest Nederland

-> Alles over visstandbeheercommissies

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.