HSV Service

In 2008 gemerkte snoekbaars terug gevangen

6825
27 mrt 2012

Onlangs werd aan de Maas te Balgoij een snoekbaars gevangen uit het snoekbaars migratie onderzoek dat Sportvisserij Nederland van 2007 t/m 2010 uitvoerde.

De visser trof de transponder aan en leverde deze anoniem in bij de heer Kerstens te Wijchen. De transponder heeft nummer 3026. Deze vis werd in september 2008 gemerkt en terug uitgezet bij Niftrik (foto). Toen was de vis 42,5 cm lang. Bij vangst vorige week was de vis 76cm lang. In drie groeiseizoenen is deze vis 34 cm gegroeid!

De vis werd dus voor het onderzoek gevangen in 2008 in het stuk Maas bij Niftrik/Balgoij. Gedurende het onderzoek is de vis meerdere malen waargenomen met de detectiekabels. In het najaar van 2008 zwom de vis meerdere keren over de kabel bij Balgoij. Ook in het voorjaar van 2009 werd de vis door deze zelfde kabel gedetecteerd, voor het laatst op 4 juni 2009 om 19:57 uur.

Nu twee en een half jaar later blijkt de vis nog steeds in hetzelfde stuk Maas te huizen. Een zeer honkvaste snoekbaars! Uit het inmiddels afgeronde onderzoek werd destijds geconcludeerd dat de actieradius van de meeste snoekbaarzen 30 a 40 km is, een aanzienlijk gebied. Slechts een beperkt aantal vissen zwemt verder. Een enkele vis zwom in het onderzoek richting Xanten, 170 km van de uitzet locatie. Het beheer van snoekbaarsbestanden (o.a. in VBC van belang) dient derhalve regionaal vorm gegeven te worden.

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide