HSV Service

Ontheffing beroepsvisser ingetrokken na palingstroperij

8507
08 nov 2012

Tijdens een inspectie van het visstroperijteam van de Nederlandse Voedsel- en Waterautoriteit (NVWA) is een beroepsvisser in Noord-Holland betrapt op het stropen van paling.

Het viel de inspecteurs eind vorige week op dat de visser niet alleen wolhandkrab uit de fuiken haalde. De meegevangen aal werd niet teruggezet in het water, maar levend verstopt in speciale zakken onder een aanlegsteiger. In totaal werd 70 pond paling aangetroffen.

Paling oftewel aal mag tot eind november niet worden gevangen. De beroepsvisser had wel een ontheffing om met aangepaste aalfuiken wolhandkrab te vangen. Het Productschap Vis heeft deze ontheffing van de visser nu ingetrokken. Inspecteurs van de NVWA zien erop toe dat alle fuiken van de visser uit het water worden gehaald.

Aangezien aal een beschermd diersoort is, overtreedt de visser niet alleen de Visserijwet, maar ook de Flora- en faunawet. Voor beide vergrijpen krijgt de man een proces-verbaal. Dergelijke overtredingen kunnen maximaal gevangenisstraf van 6 jaar tot gevolg hebben.

Gesloten periode aalvangst

Om de palingstand te verbeteren is het van 1 september tot en met 30 november verboden te vissen met aalfuiken. In deze periode mag er wel op wolhandkrab worden gevist. Hiervoor moeten wel speciale fuiken worden gebruikt zodat de aal kan ontsnappen. Vissers kunnen een ontheffing aanvragen bij het Productschap Vis om deze krab te mogen vangen.

Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

-> Alles over de aalproblematiek in Nederland

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.