HSV Service

Visstand- en visserijbeheer in diepe plassen (rapport)

7073
21 nov 2012

Diepe plassen en diepe visvijvers spelen bij sportvissers belangrijke rol, met name bij het vissen op grote karper en snoek. Vaak loopt een sportvisser bij diepe wateren echter tegen een aantal knelpunten aan, zoals weinig vis, extreem helder water, aalscholvers, geringe sportvisserijmogelijkheden en blauwalgenbloei.

Check hier (pdf) het onderzoeksrapport

Deze problemen vormden voor Sportvisserij Nederland de aanleiding te onderzoeken wat er mogelijk is om de visstand en de sportvisserij¬mogelijkheden in diepe wateren te verbeteren. De resultaten van visserijkundige onderzoeken op tientallen diepe wateren zijn op een rij gezet en er is een analyse gemaakt van mogelijke maatregelen. Dit alles is na te lezen in het rapport (pdf).

Kansrijke maatregelen zijn onder meer het gedeeltelijk verondiepen van diepe wateren en het beluchten en/of mengen van het water. Beide maatregelen grijpen in op de spronglaag. Als vervolg op het project wil Sportvisserij Nederland deze maatregelen in samenwerking met andere partijen gaan testen op een aantal diepe wateren.

Voordat er maatregelen genomen worden op een specifiek water, is het van belang een goede analyse te maken van de lokale problematiek. Sportvisserij Nederland kan verenigingen hierbij adviseren.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.